Incendii stiri: 558
Criza energetică stiri: 1669

Iranul crește capacităţile de îmbogăţire a uraniului

2 dec. 2021,, 22:00   Război în Ucraina
1937 0

Iranul îşi extinde capacităţile de îmbogăţire a uraniului, încălcînd acordul nuclear din 2015, au declarat miercuri experţi ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) din Viena, informează dpa.

Cel mai recent raport al AIEA a fost anunţat în timp ce la Viena erau în curs de desfăşurare discuţii la nivel înalt ce urmăresc restabilirea pactului nuclear, în pofida tensiunilor dintre Statele Unite şi Iran.

Inspectorii AIEA au vizitat marţi instalaţia nucleară subterană de la Fordow, potrivit unui mesaj al AIEA către membrii agenţiei. Observatorii AIEA au raportat adoptarea de măsuri pentru îmbogăţirea uraniului cu centrifuge de înaltă eficienţă.

Iranul a confirmat că la Fordow a început îmbogăţirea uraniului cu 20%. Mohammed-Resa Ghalebi, directorul executiv al misiunii Iranului pe lîngă AIEA, a declarat, ca răspuns la raport, că acesta este destinat producerii de hexafluorură şi serveşte unor scopuri paşnice.

Inspectorilor AIEA le-a fost permis accesul pentru a efectua controale de verificare, a adăugat diplomatul iranian, potrivit agenţiei de presă ISNA.


Acordul nuclear internaţional din 2015 a impus limitări programului nuclear al Iranului pentru a-l împiedica să dezvolte uraniu sau plutoniu pentru arme. În schimb, ţările occidentale au ridicat sancţiunile impuse Iranului.

Luni, Iranul a reluat negocierile indirecte cu SUA după o pauză de cinci luni pentru a-şi reduce din nou programul nuclear, în cazul în care sancţiunile americane vor fi, de asemenea, ridicate.

Germania, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi China mediază discuţiile.

Diplomaţii europeni au sperat la un semnal de bunăvoinţă din partea Iranului.

Teheranul a început, treptat, să nu mai respecte termenii acordului din 2015 după ce Washingtonul s-a retras din pactul nuclear în 2018, la iniţiativa preşedintelui Donald Trump şi a reimpus sancţiuni economice dure Iranului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий