Arşiţa stiri: 153
Jocurile Olimpice stiri: 124
Transnistria stiri: 1410

Iranul confirmă testarea unei rachete balistice

11 dec. 2018,, 12:39   Externe
1976 0

Gardienii Revoluţiei iraniene au confirmat că au efectuat „recent” un test de rachetă, a anunţat marţi agenţia de presă iraniană Fars, la mai mult de o săptămînă după ce Washingtonul, Londra şi Parisul au condamnat acest tir, informează AFP, potrivit agerpres.

„Continuăm testele noastre de rachete şi acest tir recent a fost un test important”, a spus, potrivit Fars, generalul de brigadă Amirali Hajizadeh, comandantul Forţei aerospaţiale a Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii islamice Iran.

„Reacţia americană arată că acest test era foarte important pentru ei şi că aceasta i-a făcut să plîngă”, adaugă Fars, citîndu-l pe ofiţerul iranian, potrivit căruia Iranul efectuează în fiecare an 40-50 de teste de rachetă.

Fars nu precizează nici data la care a avut loc testul, nici tipul de rachetă testat în acea zi.

La începutul lui decembrie, secretarul de stat american Mike Pompeo a denunţat ceea ce el a calificat drept un nou test iranian al unei „rachete balistice cu rază medie (de acţiune), capabilă să transporte mai multe focoase” şi „să lovească unele regiuni ale Europei şi peste tot în Orientul Mijlociu”.


Condamnînd la rîndul lor tirul de rachetă, Franţa şi Marea Britanie au cerut o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU asupra problemei pe care o reprezintă programul balistic iranian. În timpul acestei reuniuni, în 4 decembrie, SUA, duşmanul înveterat al Iranului, nu au reuşit să obţină, după cum doreau, o „condamnare unanimă” a acestui tir ca „încălcare a angajamentelor” iraniene.

SUA apreciază că tirurile Iranului de testare a rachetelor balistice sînt o încălcare a rezoluţiei 2231 a Consiliului de Securitate care a aprobat acordul asupra programului nuclear iranian din 2015, denunţat unilateral de SUA, în luna mai a acestui an.

Parisul şi Londra nu le consideră o încălcare, ci „neconforme” spiritului rezoluţiei 2231 şi constituie o „provocare”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?