X 

Întîlnirea dintre Putin și Erdogan de la Soci, încheiată fără un acord privind cerealele ucrainene

5 sep. 07:34   Război în Ucraina
2932 1

Președintele rus Vladimir Putin a dat vina pe Occident pentru colapsul acordului ce asigura transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră şi a negat că retragerea Moscovei ar genera o criză alimentară globală.

Declarațiile sale vin după mai multe ore de discuţii purtate la Soci cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care însă continuă să fie optimist şi crede că acordul ar putea fi restabilit în curînd, relatează CNN şi Reuters, potrivit digi24.ro.

„Occidentul, ca să spunem lucrurilor pe nume, ne-a înşelat cu privire la obiectivele umanitare pe care le-ar fi urmărit prin Iniţiativa de la Marea Neagră, de a ajuta ţările în curs de dezvoltare”, a susținut Vladimir Putin în conferinţa de presă comună susţinută alături de Recep Tayyip Erdogan.

„Aşa cum am mai spus, am fost pur şi simplu forţaţi să luăm această decizie”, a continuat Putin, referindu-se la ieşirea Moscovei din acord, în luna iulie, cînd a refuzat să-l prelungească, după un an de funcţionare.

Rusia a declarat, la ieşirea din acord, că garanţiile promise Moscovei de Occident printr-un memorandum anexat acordului, referitoare la propriile sale exporturi de produse agricole şi îngrăşăminte, nu au fost respectate.


În plus, Putin a continuat să nege că exporturile din Ucraina - unul dintre principalii furnizori de cereale din lume, alături de Rusia - ar influenţa piaţa alimentară globală, iar lipsa lor ar provoca o criză. „În mod evident, rezilierea acordului nu a afectat pieţele globale de producţie şi aş dori să subliniez acest lucru în mod special. Indiferent ce se spune despre acest lucru, preţurile cerealelor continuă să scadă, nu există o penurie fizică de alimente. Există probleme cu distribuţia echitabilă a acesteia, da. Dar acest lucru nu are nimic de-a face cu aşa-numitul acord pentru cereale", a adăugat Putin, citat de CNN.

În altă ordine de idei, liderul de la Kremlin a descris întîlnirea cu Erdogan ca desfăşurîndu-se „într-o atmosferă constructivă şi de afaceri”.

Înainte de a începe discuţiile propriu-zise cu Ergodan, Putin declarase că Rusia ar fi dispusă să ia în considerare reluarea acordului privind cerealele. „Vom face acest lucru de îndată ce toate înţelegerile privind ridicarea restricţiilor la exportul de produse agricole ruseşti vor fi pe deplin implementate”, a spus el.

La rîndul său, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care a mediat anul trecut alături de ONU încheierea acordului cu Rusia pentru transportul în siguranţă al cerealelor ucrainene pe Marea Neagră, a declarat alături de Putin că el crede că va fi posibil în curînd ca înţelegerea să fie restabilită.

„Credem că vom ajunge la o soluţie care va satisface aşteptările într-un timp scurt”, a declarat Erdogan, după prima sa întîlnire faţă în faţă cu Putin în decurs de aproape un an.

„Vom fi pregătiţi să luăm în considerare posibilitatea de a reactiva acordul privind cerealele şi i-am spus domnului preşedinte despre acest lucru din nou astăzi - vom face acest lucru de îndată ce toate înţelegerile privind ridicarea restricţiilor la exportul de produse agricole ruseşti vor fi pe deplin implementate”, a spus Putin în conferinţa de presă comună cu Erdogan.

Președintele Turciei și cel al Federației Ruse s-au întîlnit ieri la Soci, așa cum au anunțat anterior. Cei doi s-au salutat amical, iar Putin și-a invitat omologul la odihnă, în Soci, după ce președintele turc i-a spus că e „frumos aici”.

9
0
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?