COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 832 171  INFECTAȚI  317 899(+1370)   TRATAȚI 297 796     DECESE 7273(+32)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2950
Puterea stiri: 6736

Insula Rhodos a rămas fără curent electric și fără apă după incendiile devastatoare

2 aug. 08:20   În lume
1437 0

Sînt incendii de pădure de amploare în partea de nord a Mediteranei, în Grecia, Turcia și Italia.

O mare parte din insula Rhodos a rămas duminică fără curent electric și apă, din cauza unui incendiu de vegetație care a afectat rețelele de alimentare. Soldații greci au venit să ajute pompierii care se luptă cu focul. Două localități aflate în calea incendiului au fost evacuate parțial.

Incendiul din Rhodos s-a extins mai repede decît se așteptau autoritățile, din cauza temperaturilor mari și a vegetației foarte uscate. Ambele centrale electrice de pe insulă au fost închise, așa că s-a întrerupt curentul și apa. Zeci de pompieri au intervenit de urgență. Au primit ajutor de la voluntari, de la armata elenă și de la avioane specializate. Aeronavele au luat apă direct din mare, scrie digi24.

Sînt incendii și în partea continentală a Greciei, mai precis în apropiere de Patras, în Peloponez. Focul a început în pădurile din zona de deal și s-au extins apoi în zona de coastă. De asemenea, din cauza focului, autostrada care leagă Patras de Corint și Atena a fost blocată. Pe unde au trecut flăcările, au rămas în urmă distrugeri mari.

„Măslinii mei au ars, doar animalele mari au scăpat. Magazia cu 300 de pachete pentru vînzare a ars, la fel și găinile, iepurii, tot”, se plînge un localnic.

„Avem multă pădure și nu a ars niciodată în ultimii 100 de ani”, spune un altul.

Și coasta Turciei de la Mediterana este în flăcări. La nici treizeci de kilometri nord de Rhodos este stațiunea Marmaris din Turcia. Aici continuă să ardă pădurile din apropierea hotelurilor.

În total, 117 incendii de pădure au mistuitsuprafețe mari din coasta de sud a Turciei în cinci zile. Distrugerile se văd și din satelit.

Șapte oameni au murit din cauza flăcărilor în Turcia.

Cele mai multe incendii sînt acum sub control, dar încă sînt focare în zonele turistice Manavgat, Bodrum și Marmaris. Pompierii țin flăcările departe de hotelurile pline de oameni, dar fermele și localitățile rurale din apropiere au fost afectate serios de flăcările mistuitoare.

„Cînd flăcările s-au apropiat de sat și vîntul a început să bată, focul s-a răspîndit prin tot satul. Incendiul este peste case. Nu înțeleg cum s-a întîmplat”, povestește un localnic.

„Satul nostru a ars în 15 minute. Din cauza vîntului puternic, din păcate asta s-a întîmplat”, a relatat un alt martor.

Incendii sînt însă și în Sicilia. Pompierii au avut peste 250 de intervenții. Focul a ajuns chiar pe o plajă din Catania, unde au ars umbrelele și șezlongurile din lemn. Sute de turiști au fost evacuați pe mare.

Pe de altă parte, Italia se confruntă zilele acestea cu fenomene meteorologice extreme. În nord, țara este grav afectată de inundații în urma ploilor abundente, în timp ce în sud, temperaturile ridicate au ajutat la răspîndirea a sute de incendii, unele dintre ele extrem de aproape de zonele rezidențiale.

Canicula, care agravează incendiile, va mai continua cîteva zile.0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Demiterea și arestarea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, au provocat reacții contradictorii în rîndul societății. Cum credeți că vor evolua evenimentele?
🔽🔽