X 
Criza energetică stiri: 1635
Cutremure stiri: 271

Îngrijorare în Laponia: Turiștii nu știu cum se vor întoarce acasă

20 dec. 2021,, 18:30   Război în Ucraina
2516 0

Răspîndirea virusului Omicron este privită cu temeri și îngrijorare în Satul lui Moș Gerilă, din Laponia.

Restricțiile reimpuse amenință din nou turismul, care abia se revigora după un an dezastruos, cu pierderi de zeci de milioane de euro, transmite Noi.md cu referire la Protv.ro.

În Satul lui Moș Gerilă, aproape de Cercul Polar, se fac ultimele finisaje la hotelul și restaurantul de gheață.

Numai că nimeni nu poate ști cam cîți oaspeți vor veni acolo, în parcul de distracții din ținutul zăpezilor.

Noua variantă a coronavirusului, Omicron, se răspîndește implacabil și multe țări iau măsuri de răspuns - inclusiv restricții de călătorie, teste obligatorii și măsuri de carantină.


Toate acestea amenință din nou turismul, în sezonul sărbătorilor de Crăciun și Anul nou.

Încasările din turism au scăzut cu 90%

Înainte de pandemie, Rovaniemi, capitala Laponiei finlandeze, atrăgea cam o jumătate de milion de vizitatori, anual, cei mai mulți din Europa, dar și din Statele Unite sau Singapore.

Veneau să descopere spiritul sărbătorilor în Satul lui Moș Gerilă, să se plimbe cu sania trasă de reni și, dacă aveau noroc, să vadă spectacolul fascinant al aurorei boreale.

Turismul abia începea să se revigoreze după ravagiile aduse de aproape doi ani de pandemie. Acum, însă, primește o nouă lovitură.

Sanna Karkkainen, CEO al Visit Rovaniemi: ”Este îngrijorător, desigur, pentru că nimeni nu știe ce va urma. Există mereu temeri că vor urma anulări ale rezervărilor. Ce restricții vor impune țările din care vin turiștii noștri?”.

Acum un an, în decembrie, s-a înregistrat o scădere cu 82% a numărului vizitatorilor la Rovaniemi, în comparație cu ultima lună a lui 2019. Iar încasările din turism s-au prăbușit, a fost o scădere de 90%.

Sanna Karkkainen, CEO al Visit Rovaniemi: ”Cu siguranță, iarna aceasta, Crăciunul acesta reprezintă un moment de cotitură pentru multe dintre afacerile noastre în turism. Nu mai pot suporta încă un an, încă un Crăciun, fără turiști”.

Acești tineri proaspăt căsătoriți din Malta au ținut morțiș să-și petreacă luna de miere în Satul lui Moș Gerilă. Dar au avut emoții.

”Ea: De fapt, am avut emoții pînă în ultima clipă.
El: Pînă ne-am îmbarcat. Abia cînd a decolat avionul am răsuflat ușurați”.

100 de euro pentru o baie la copcă

Turist: ”Nu știm cum ne vom întoarce în Franța, ne-am gîndit la toate restricțiile care pot fi instituite”.

De la hoteluri, pînă la restaurante, companii de taxi sau agenții de turism, nimeni nu a fost ferit de pierderile asociate cu pandemia de Covid. Și din nou se tem că rămîn fără turiști.

Esko Restock, general manager Original Sokos Hotel Vaakuna: ”Cred că marele semn de întrebare este legat de țările de unde provin. Le vor permite oamenilor să plece în excursii și să revină? Dacă călătorești, de pildă, din Marea Britanie și riști să intri în carantină 10 - 14 zile, la întoarcere, și nu te mai poți duce la serviciu? Nu te gîndești de două ori, înainte?”.

Pentru cei care ajung totuşi în Laponia, agenţii de turism le-au pregătit o nouă experienţă - le propun să se aventureze în apele reci, dar nu să înoate, ci să plutească.

”Uite că pluteşti!”.

Barbara Dias, ghid turistic: ”După cum puteţi vedea în spatele meu, oamenii s-au îmbrăcat în acele costume haioase, realizate dintr-un neopren gros, care îi ajută să plutească”.

Turistă: ”La început am fost stresată, dar experienţa a fost una tare plăcută”.

Pentru o astfel de baie la copcă, turiştii plătesc în jur de 100 de euro.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав