Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Informaţiile despre război pot afecta psihicul copiilor: Recomandări

27 feb. 2022,, 22:00   Externe
3528 0

Informaţiile despre război pot afecta psihicul copiilor, spun psihologii. Potrivit lor, în această perioadă este important ca minorii să fie protejați de elementele agresive din mediul online.

În timp ce unii părinţi încearcă să le comunice copiilor despre evenimentele care au loc în ţara vecină, alţii speră că nu vor fi nevoiți să o facă acum și că războiul se va încheia rapid, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

"Ei pe noi nu ne întreabă, ei văd tot asta la televizor şi în mai multe cazuri se spun minciuni. Nici nu încerc să le explic deoarece nu vreau să-i implic şi pe copii. Ei au lumea lor în care se dezvoltă, pentru ce să-i implic şi în asta, eu cred că ei la timpul lor le vor afla pe toate".

"Noi nu am discutat cu copiii noştri despre ce se întâmplă, care ar fi lecţia pe care să o dăm? Ce se întâmplă. Dar dacă se întâmplă o să fim deschişi cu ei, transparenţi şi o să le povestim aşa cum este. Copiii trebuie să fie pregătiţi şi cultura sorbirii informaţiei trebuie să fie predată mai devreme de şcoală, mai înainte".

Alţii însă îşi pregătesc copiii din timp.


"Avem un copil de 8 ani, oricum vede la televizor ce se întâmplă şi e îngrijorat, ne întreabă. I-am şi spus că se poate întâmpla ca să trebuiască să plecăm şi noi, va trebui să o facem urgent şi plus minus ştie situaţia, în limita a cât putem să-i spunem unui copil".

Potrivit psihologul Aurelia Balan, cuvântul panică trebuie exclus şi înlocuit cu „îngrijorare”.

"Atunci când alegem să vorbim cu un copil despre acte teroriste, despre război, lupte armate, este foarte important cum o facem. Mai este important şi climatul în care o facem, e vital pentru un copil să-şi ştie că părintele este în siguranţă, că este calm şi astfel el se simte şi el în siguranţă", a declarat Aurelia Balan.

O altă recomandare a psihologului este de a interzice copiilor, cel puţin pentru o perioadă, accesul la televizor şi telefon.

"Dar copiii nu pot filtra, copiii nu ştiu a separa informaţia. Acest cumul de informaţie, de foto, de video sînt distructive şi nu doar la nivel de imagine, dar şi asupra psihicului atât al celor mici, cât şi al celor mari. Recomand cu fermitate ca copiii să fie ţinuţi cât mai departe de televizor, calculator, de tot ce ţine de reţele sociale", a explicat psihologul.

Specialiștii afirmă că dacă părinţii nu reuşesc să verifice sursele de informare, atunci copiii riscă să se confrunte şi cu probleme de sănătate. E vorba de tulburări de somn şi vorbire sau incapacitatea de concentrare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?