COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 610 688   INFECTAȚI 259 667(+161)   TRATAȚI 252 166     DECESE 6261(+4)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2834
Puterea stiri: 6454
Coronavirus stiri: 7320

India: 38 de morţi şi zeci de persoane dispărute în urma ciclonului Tauktae

18 mai. 18:10   În lume
495 0

Cel puţin 38 de persoane au murit şi alte 90 au fost date dispărute, marţi, după ce un ciclon ''extrem de sever'' a lovit coasta vestică a Indiei, ţară care se luptă cu un val letal al pandemiei de coronavirus, relatează agenţia DPA.

Ciclonul Tauktae a făcut ravagii în statul Gujarat după ce a atins zona de uscat luni seară, deteriorînd locuinţe, dezrădăcinînd copaci, doborînd stîlpi de înaltă tensiune şi forţînd un număr important de locuitori să se refugieze în adăposturi.

Tauktae a măturat state situate în zona de coastă din sudul şi vestul Indiei începînd din weekend şi a trecut luni foarte aproape de centrul financiar, Mumbai.

Furtuna a slăbit din intensitate marţi, însă milioane de oameni au rămas fără energie electrică în Gujarat şi în statul vecin, Maharashtra, au anunţat autorităţile.

Cel puţin 90 de persoane au fost date dispărute după ce o barjă deţinută de compania de stat Oil and Natural Gas Corporation s-a scufundat în largul coastei Mumbai în timpul furtunii. Marina indiană a reuşit să salveze 183 din cele 273 de persoane de pe ambarcaţiunea aflată în derivă şi care s-a scufundat lîngă Bombay High, unde se află cele mai importante platforme petroliere din largul ţării.


''Multe persoane care poartă veste de salvare ar trebui să fie încă în viaţă. Acestea sînt circumstanţe extrem de dificile deoarece marea este agitată în condiţii de vînt intens, dar continuăm operaţiunile noastre de salvare'', a declarat pentru DPA purtătorul de cuvînt al marinei indiene, Vivek Madhwal.

Două ambarcaţiuni şi elicoptere au fost desfăşurate în cadrul misiunii de căutare şi salvare. De pe o altă barjă aflată în derivă în zona Mahim de lîngă Mumbai, care a transmis un mesaj SOS, au fost salvaţi 137 de membri ai echipajului.

Ciclonul Tauktae, numit după o şopîrlă gecko din Myanmar cunoscută pentru sunetele puternice pe care le produce, a provocat moartea a 13 persoane în Gujarat şi a altor 15 în Maharashtra, în incidente separate în care au fost implicaţi copaci dezrădăcinaţi şi locuinţe prăbuşite, au declarat reprezentanţi din cadrul serviciilor pentru gestionare a dezastrelor. Alte zece persoane şi-au pierdut viaţa în statele Karnataka, Goa şi Kerala, notează DPA.

Furtuna a determinat evacuarea în adăposturi a peste 200.000 de persoane din zonele joase de pe coasta Gujarat înainte ca furtuna să traverseze statul, însoţită de viteze ale vîntului de 170 km/h şi rafale de circa 200 km/h, valuri de furtună şi precipitaţii abundente.

Şeful executivului din Gujarat, Vijay Rupani, a declarat că 160 de căi rutiere din acest stat au fost distruse, 40.000 de copaci au fost doborîţi şi 16.500 de locuinţe au fost avariate.

Furtuna puternică a provocat inundaţii extinse care au perturbat serviciile rutiere, feroviare şi aeriene din regiune.

Ploaia abundentă şi vîntul puternic au continuat să afecteze statul indian, iar autorităţile au declarat că au fost luate măsurile necesare pentru ca materialele sanitare esenţiale, precum oxigenul, să ajungă la spitale. ''Prioritatea noastră este să curăţăm drumurile, astfel încît să nu existe niciun impact asupra livrării oxigenului'', a declarat Gaurang Makwana, înalt oficial din districtul Bhavnagar din Gujarat.

Forţa Naţională de Răspuns la Dezastre din India a intervenit în districtele din Gujarat pentru curăţarea drumurilor şi restabilirea furnizării energiei electrice în aproape 6.000 de sate. Marţi seara, 3.850 dintre acestea din urmă continuau să fie afectate de o pană de curent.

Tauktae, cel mai puternic ciclon care a lovit regiunea după anul 1998, vine în contextul unui val letal de COVID-19 care a copleşit spitalele din India.

Au fost luate măsuri speciale pentru a asigura electricitatea şi materialele sanitare necesare spitalelor care tratează pacienţii diagnosticaţi cu boala COVID-19.

Statul Gujarat şi-a suspendat programul de vaccinare timp de trei zile, pînă miercuri, din cauza furtunii. Evacuarea pe scară largă în adăposturi a persoanelor afectate de intemperii a accentuat, de asemenea, temerile privind o eventuală creştere a numărului de noi cazuri de infectare în următoarele săptămîni.

Cicloanele sînt mai frecvente pe coasta de est a Indiei, avînd ca origine Golful Bengal. Un alt ciclon rar şi puternic s-a format în iunie în Marea Arabiei, însă nu au fost înregistrate pagube majore. În urma acestuia, şase persoane au fost declarate decedate.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Noul parlament și-a început activitatea. Ce așteptări aveți de la activitatea sa?
🔽🔽