TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Incidente violente la Paris. Protestatarii au incendiat mașini, poliția a folosit gaze lacrimogene

Incidente violente au izbucnit sîmbătă seara la Paris, unde mii de oameni au ieșit pe străzi să protesteze față de brutalitatea poliției, dar și față de un controversat proiect de lege care ar urma să facă ilegală difuzarea de imagini cu intervenții ale forțelor de ordine.

Manifestația a degenerat în violențe, protestatarii au incendiat gardurile de protecție instalate de poliție, dar și panouri stradale și mașini. Forțele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene, transmite digi24.ro.

Mii de oameni în întreaga țară au mărșăluit sîmbătă pentru a protesta față de violența poliției și pentru a milita pentru libertatea presei.

Opinia publică a fost șocată de apariția unor imagini în care mai mulți agenți de poliție băteau un producător de muzică, de culoare, după ce acesta, care ieșise pe stradă fără mască, de frica amenzii, s-a refugiat în studioul său, iar polițiștii au venit peste el și l-au bătut. Presa, reţelele sociale şi mai multe vedete din lumea sportului au denunţat violenţele poliţiei.

Proiectul de lege „Securitatea globală”, aflat în discuţie în Parlamentul Franţei, şi în special articolul său 24, care ar urma să penalizeze distribuirea „rău intenţionată” a fotografiilor cu agenţi de poliţie în timpul manifestaţiilor, a suscitat indignarea militanţilor pentru libertăţile civile şi a organizaţiilor profesionale ale jurnaliştilor.


În oraşul Lille, între 1.000 şi 1.500 de persoane, în frunte cu primăriţa Martine Aubry, s-au reunit sub sloganul „Libertate, egalitate, filmaţi”, relatează Agerpres. La Montpellier, între 4.000 şi 5.000 de manifestanţi au scandat lozinci împotriva violenţelor poliţiei şi a „derivei autoritare” a statului.

Mai este și un alt caz de violență a poliției care a scandalizat săptămîna aceasta Franţa, fiind dezvăluit tot prin intermediul unei înregistrări video. Luni, în timpul unei operaţiuni a organizaţiilor pro-imigranţi, poliţia i-a evacuat brutal pe cei instalaţi într-o piaţă din centrul Parisului, printre care erau jurnalişti şi reprezentanţi ai municipalităţii.

Toate acestea fac ca proiectul de lege să fie dificil de trecut prin Parlament.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load