Incendiul de la Notre-Dame: Ce arată ancheta

Incendiul de la Notre-Dame: Ce arată ancheta

Parchetul francez a anunţat miercuri, într-un comunicat la finalul anchetei preliminare, că nu există 'niciun element' care să permită acreditarea ipotezei unei 'mîini criminale' în cazul incendiului care a devastat o parte a celebrei catedrale Notre-Dame din Paris în luna aprilie, transmite AFP, potrivit Agerpres.


Sînt avute în vedere, în schimb, alte piste, printre care o disfuncţionalitate a sistemului electric sau declanşarea incendiului de la o ţigară prost stinsă, a indicat parchetul din Paris.


Acesta a încredinţat continuarea investigaţiei unei echipe de trei judecători de instrucţie, care va dispune de prerogative mai extinse de anchetă, inclusiv aceea de a-i inculpa pe eventualii responsabili de neglijenţă.


'Dacă anumite disfuncţionalităţi (...) au fost puse în evidenţă, investigaţiile realizate' în etapa preliminară 'nu permit totuşi, în acest moment, să fie determinate cauzele incendiului', a indicat procurorul Rémy Heitz.


Acesta precizează că 'mai multe ipoteze au reţinut atenţia anchetatorilor, printre care cea a unei disfuncţionalităţi electrice sau cea a izbucnirii focului de la o ţigară prost stinsă, fără a fi posibil să fie privilegiată vreuna din ele în acest stadiu'.


Pînă acum, anchetatorii brigăzii judiciare au realizat 'circa o sută de audieri de martori' - mai ales muncitori, paznici şi responsabili ai şantierului sau diecezei - 'şi constatări foarte numeroase'.

Incendiul din 15 aprilie a provocat o uriaşă emoţie în lume şi un elan de solidaritate pentru salvarea şi restaurarea acestui monument emblematic al capitalei franceze.


În urma incendiului, între 60 şi 150 de muncitori lucrează pe şantier pentru a evacua molozul şi a stabiliza structura. Monumentul se află încă în faza de consolidare.


Lucrările de securizare ar mai putea dura săptămîni, după care vor începe expertize îndelungate şi complexe pentru operaţiunile de renovare.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load