Încălzirea globală amenință tot mai mult omenirea

Încălzirea globală amenință tot mai mult omenirea

Încălzirea globală este o problemă majoră pentru planeta noastră și are efecte extrem de grave asupra mediului în care trăim.

Un nou studiu NASA a confirmat încă o dată că vom avea parte de temperaturi din ce în ce mai ridicate.

Echipa de cercetători a făcut măsurători la nivelului stratului de la suprafață al Pămîntului cu ajutorul unui satelit cu infraroșu. Acesta se numește AIRS  (Atmospheric Infra-Red Sounder) și a colectat date începînd cu 2003, pînă în 2017, potrivit phys.org.

Studiul a arătat că suprafața Pămîntului s-a încălzit la nivel global în toată această perioadă de timp de 15 ani. Potrivit acestora, 2016, 2017 și 2015 au fost cei mai călduroși ani.

Dar situația stă și mai rău de atît. Temperatura oceanelor planetei Pămînt a crescut încontinuu în ultimii cinci ani. Acestea au atins temperaturi record în 2018. Viteza cu care temperatura acestora crește ar putea fi echivalentul a cinci bombe atomice care explodează.

Încălzirea globală s-a declanșat, în cea mai mare parte, în urma emisiilor excesive în atmosferă de gaze cu efect de seră.

Încălzirea globală ne afectează planeta

Datele colectate de AIRS reflectă temperaturile de la suprafața pămîntului, oceanelor dar și în cazul regiunilor acoperite de gheață.

„În mod interesant, descoperirile noastre au arătat că datele de la nivelul suprafeței ar putea subestima schimbările de temperatură din zona arctică”, a declarat Dr. Gavin Schmidt, co-autor al studiului. „Asta înseamnă că încălzirea la nivelul polilor s-ar putea întîmpla mai rapid decît am crezut inițial”, a mai adăugat acesta.

Încălzirea globală are efecte și asupra ghețarilor de la poli. Temperaturile ridicate vor face ca gheața să se topească, fapt care ar putea cauza extrem de multe pagube. Cercetătorii estimează o creștere a nivelului mării cu aproximativ un metru, pînă la sfîrșitul secolului.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load