X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Încă un şuvoi de lavă în Hawaii a ajuns în ocean

26 mai. 2018,, 02:01   Externe
4820 0

Un al treilea şuvoi de lavă provenită în urma erupţiilor vulcanului Kilauea de pe Insula Mare din Hawaii a ajuns, joi, în apele Oceanului Pacific.

În timp ce elicopterele aparţinînd Corpului Puşcaşilor Marini (U.S. Marine Corps) au fost dispuse în apropiere, pregătite să evacueze o comunitate de pe Insula Mare în cazul în care roca incandescentă sau fisurile imense ar bloca ultima cale de scăpare, informează vineri Reuters.

Lava a curs din şase fisuri imense străbătînd un peisaj vulcanic pustiit şi înnegrit, care a reprezentat nu demult o junglă, un teren fertil şi o zonă locuită.

Kilauea, unul dintre cei mai activi vulcani din lume, a intrat în cea de-a patra săptămînă de erupţii simultane de o amploare ce ar putea fi unică în istoria sa, exploziile fiind urmate de un mănunchi de 9,7 kilometri de fisuri ce se întind în flancul său estic pe o distanţă de 40 de kilometri km.

Cel puţin cincizeci de locuinţe şi alte structuri au fost distruse de lava scursă prin fisurile apărute într-o zonă populată de pe Insula Mare.


Circa 2.000 de persoane au primit ordin de evacuare, iar alte 2.000 din comunităţile de pe coastă ar putea fi nevoite să îşi părăsească locuinţele în cazul în care Autostrada 130, ultima cale de scăpare, ar fi blocată de fisuri.

Corpul Puşcaşilor Marini a trimis două elicoptere CH-53E Super Stallion în Hilo, la circa 39 de kilometri spre nord, pentru a susţine o echipă de intervenţie din zonă în cazul în care va fi necesară evacuarea pe calea aerului. Fiecare elicopter poate transporta 50 de persoane odată. ''Acum avem capacitatea de a evacua în doar cîteva ore întreaga populaţie estimată din partea de jos a Puna, la sud de şuvoiul de lavă'', a dat asigurări într-un comunicat general de brigadă Kenneth Hara de la Garda Naţională din Hawaii.

Echipele de intervenţie au turnat material în fisurile formate pe şosea şi le-au acoperit cu plăci din oţel pentru a menţine deschisă circulaţia rutieră.

În partea superioară a vulcanului Kilauea de 1.246 de metri au loc, în medie, cel puţin douăsprezece explozii, iar în urma acestora norii de cenuşă vulcanică sînt expulzaţi în aer la mii de metri altitudine. Cenuşa a ajuns pînă pe nisipurile de pe plaja Punaluu, aflată la 42 de kilometri sud-vest.

Potrivit geologilor, după trei săptămîni de activitate susţinută, vulcanul Kilauea a intrat într-o ''stare stabilă''. ''Probabil că se va menţine astfel un pic mai mult'', a estimat Wendy Stovall, om de ştiinţă la Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS).

Deşi recenta activitate a vulcanului Kilauea a distrus o zonă de 26 de kilometri pătraţi din districtul Puna, autorităţile au subliniat că erupţia vulcanului a avut efecte limitate asupra insulei a cărei suprafaţă este similară cu cea a statului american Connecticut şi care reprezintă o importantă destinaţie turistică.

Liniile de croazieră Norwegian Cruise Line şi Crystal Symphony au anunţat că vor reinstitui opririle în porturile din două oraşe mari ale insulei, Kona şi Hilo, după ce acestea fuseseră anulate în ultimele săptămîni.

Lava incandescentă provenită în urma erupţiilor vulcanului Kilauea de pe Insula Mare din Hawaii a avansat luni în apele Oceanului Pacific după ce a tăiat sîmbătă noaptea şi duminică dimineaţa Autostrada 137, situată pe coasta sudică a Insulei Mari. Agenţia pentru Apărare Civilă din Hawaii a avertizat populaţia să se protejeze de emanaţiile toxice rezultate după ce două şuvoaie de lavă incandescentă, cu temperaturi ce pot ajunge la 1.093 de grade Celsius, au pătruns în ocean.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?