TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

În vîrful munților Alpi s-a format un lac. Căldura extremă topeşte omătul

În vîrful munților Alpi s-a format un lac. Căldura extremă topeşte omătul

Un alpinist a descoperit un lac în formare în Alpi, la peste 3000 de metri altitudine, într-un loc unde temperaturile ar trebui să fie cu mult sub limita îngheţului, relatează The Independent.


Din cauza valului de căldură care a lovit mai ales Europa de Vest săptămînile trecute, zăpada glaciară din vîrful Alpilor a început să se topească cu o viteză alarmantă.


Bryan Mestre, alpinistul francez care a fotografiat lacul, spune că a fost şocat să vadă o masă de apă atît de mare la o altitudine de 3 400 de metri. Lacul fotografiat în zona lanţului muntos Mont Blanc ridică importante semnale de alarmă în ce priveşte schimbările climatice.


Oamenii de ştiinţă avertizează că valurile de căldură care lovesc Europa au devenit din ce în ce mai frecvent, căldura de o intensitate atît de puternică datorîndu-se încălzirii accelerate a planetei.


„Este timpul să sunăm alarma! Doar 10 zile de căldura extremă au fost suficiente să colapseze, topească şi să formeze un lac la baza lui Dent du Geant şi Aiguilles Marbrees”, a scris Mestre pe Instagram.


„Acest fapt este cu adevărat alarmant... gheţarii din jurul lumii se topesc cu o viteză alarmantă”, a adăugat alpinistul.

Alpinistul francez care a distribuit fotografia pe Instagram spune că ea a fost făcută pe 28 iunie, la doar 10 zile după ce un alt alpinist, Paul Todhunter, a fotografiat aceeaşi zonă în timp ce era acoperită de zăpadă.


„Lacul se află undeva între 3.400 şi 3.500 de metri altitudine, într-un loc unde se presupune că ar trebui să găsim doar zăpadă, nu apă lichidă. O zi întreagă de stat la această altitudine era suficientă pentru a ne îngheţa apa din sticle în trecut”, a spus alpinistul.


„Am fost în această zonă de un număr mare de ori, în iunie, iulie sau chiar august. Pînă acum, nu am găsit niciodată apă lichidă”, a conchis Mestre.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load