Criza energetică stiri: 1714
Cutremure stiri: 389
Eurovision stiri: 423

În Statele Unite au spus despre greșeala NATO

20 mai. 2022,, 13:30   Război în Ucraina
2639 0

Transferul armelor NATO la granițele ruse pe fondul extinderii alianței după prăbușirea URSS a fost o greșeală. O scrie New Yorker cu referire la cuvintele lui Daniel Treisman, un expert în Rusia de la Universitatea California din Los Angeles.

Analistul consideră că decizia de a accepta foștii aliați sovietici în rîndurile sale, care a fost luată de NATO în 1994, a fost un „eșec catastrofal”.

Potrivit acestuia, principala provocare internațională a anilor 1990 a fost apropierea Federației Ruse de Occident. El a menționat că țările occidentale ar trebui să stabilească noi legături financiare, comerciale, culturale și politice, precum și să creeze noi mecanisme de securitate europene pe lîngă Alianța Nord-Atlantică.

Potrivit expertului, succesul în aceste demersuri ar asigura securitatea în Europa de Est. Cu toate acestea, acest lucru nu s-a întîmplat niciodată, iar Republica Cehă, Ungaria și Polonia s-au alăturat alianței deja în 1999. El a subliniat că Occidentul s-a înșelat în evaluarea reacției părții ruse la transferul de arme NATO către est.

Anterior, președintele rus Vladimir Putin a declarat că intrarea Finlandei și a Suediei în NATO nu va reprezenta o amenințare pentru Rusia. „Dar extinderea infrastructurii militare pe acest teritoriu va determina răspunsul nostru, care va fi – vom decide în funcție de ce amenințări ne vor fi create”, a subliniat președintele.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?