În Rusia, este interzisă prin lege echivalarea rolului URSS și a Germaniei naziste

23 iun. 2021,, 17:00   Război în Ucraina
2638 0

Consiliul Federației al Rusiei a aprobat miercuri, în cadrul unei ședințe plenare, o lege care interzice identificarea publică a obiectivelor și acțiunilor URSS și a celor ale Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, precum și negarea rolului decisiv al poporului sovietic în victoria asupra fascismului.

Într-un discurs public sau o lucrare afișată public, precum și în mass-media și Internet, este interzisă „identificarea scopurilor, deciziilor și acțiunilor conducerii URSS, a comandamentului și a personalului militar al URSS cu obiectivele, deciziile și acțiunile conducerii Germaniei naziste, ale comandamentului și personalului militar al Germaniei naziste și ale țărilor europene care făceau parte din Puterile Axei. În același timp, este interzisă negarea rolului decisiv al poporului sovietic în înfrîngerea Germaniei naziste și a misiunii umanitare a URSS în eliberarea țărilor europene”.

Au fost introduse modificări la Legea cu privire la eternizarea victoriei poporului sovietic în Marele Război pentru Apărarea Patriei din 1941-1945. Documentul a fost întocmit în conformitate cu instrucțiunile Președintelui rus, Vladimir Putin, în urma ședinței Consiliului pentru cultură și arte de pe lîngă șeful țării, care a avut loc pe 27 octombrie 2020.

Autorii legii subliniază inadmisibilitatea confundării și echivalării acțiunilor „apărătorilor Patriei, a celor care și-au dat viața în lupta pentru libertatea și independența acesteia, ale soldaților eliberatori cu acțiunile orientate spre distrugerea popoarelor ale soldaților ocupanți, declarați vinovați de săvîrșirea infracțiunilor în conformitate cu verdictul Tribunalului de la Nurnberg”. În documentele anexate la lege se arată că inițiativa este menită să pună o barieră legislativă în fața acestor încercări, „lăsînd spațiu pentru cercetări istorice, discuții științifice, inclusiv în discuția unor acțiuni specifice și a faptelor anumitor indivizi”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?