X 
Coronavirus stiri: 8129
Obiectiv european stiri: 323
Criza energetică stiri: 918

În Kaliningrad, a fost numită modalitatea de a ocoli blocarea livrărilor de către Lituania

20 iun. 15:00   Război în Ucraina
5166

Toate mărfurile din lista de sancțiuni pe care Lituania a încetat să le mai treacă pe teritoriul său pot fi ocolite folosind livrările cu feribotul. Acest lucru a fost declarat de șeful serviciului de presă al guvernului din regiunea Kaliningrad, Dmitri Lyskov, relatează Prime.

El a promis că autoritățile vor redistribui toate lanțurile de aprovizionare pentru a încărca ruta de livrare pe apă fără a pierde volume. Guvernatorul regiunii, Anton Alikhanov, a remarcat că complexul de feribot trebuie să facă față noilor condiții.

Din 18 iunie, căile ferate lituaniene au interzis tranzitul mărfurilor din Belarus către regiunea Kaliningrad. Motivul acestei decizii au fost sancțiunile Uniunii Europene. Deoarece UE a interzis anterior accesul pe teritoriul său pentru mașinile companiilor de transport rusești, singurele metode de livrare a mărfurilor în exclavă erau transportul aerian și transportul pe Marea Baltică.

Ministrul lituanian de Externe Gabrielius Landsbergis a declarat că republica a luat o astfel de decizie după consultarea cu Comisia Europeană și sub conducerea acesteia. Potrivit estimărilor preliminare, interdicția va afecta 40-50 la sută din gama de bunuri, inclusiv materiale de construcție, ciment și metale.

Andrei Klimov, șeful Comisiei pentru Protecția Suveranității a Consiliului Federației, a amenințat Lituania cu măsuri de represalii, explicînd că acum Rusia are „mîna liberă”. În opinia sa, situația actuală scoate republica din UE, iar în plus, interzicerea transportului de mărfuri este o agresiune directă.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав