COVID-19 în MOLDOVA

În Europa scade încrederea în vaccinuri

În Europa scade încrederea în vaccinuri

Un sondaj global privind atitudinile oamenilor faţă de ştiinţă arată încrederea scăzută în vaccinuri în Europa. Doar 59% dintre cetăţenii din vestul Europei consideră că vaccinurile sînt sigure şi 50% în estul Europei, faţă de 79% la nivel global, relatează The Guardian.

La nivel global, 84% dintre oameni recunosc că vaccinurile sînt eficiente şi 92% au declarat că şi-au vaccinat copilul. Însă în unele părţi din Europa nivelul încrederii este scăzut. Cel mai ridicat nivel de neîncredere este 33%, în Franţa.

Heidi Larson, directoarea Proiectului privind Încrederea în Vaccinuri de la Şcoala de Igienă şi Medicină Tropicală de la Londra a declarat că reţelele sociale amplifică anxietăţile. Încrederea în vaccinuri este mai ridicată în Marea Britanie decît în unele părţi din Europa, „însă Marea Britanie se află acum într-o poziţie vulnerabilă”, a afirmat ea.


Sondajul Wellcome Global Monitor, la care au participat 140.000 de persoane din întreaga lume, arată legăturile între nivelul de încredere al oamenilor în medici, asistente şi oameni de ştiinţă şi încrederea lor în vaccinuri. De asemenea, sondajul arată că neîncrederea în instituţiile guvernamentale este strîns legată de îndoieli cu privire la siguranţa vaccinurilor.

„Primul sondaj global de acest tip arată că poziţia oamenilor faţă de ştiinţă este influenţată puternic de cultura lor şi context. Trebuie să acordăm un interes mai mare acestor conexiuni dacă vrem ca toată lumea să beneficieze de ştiinţă”, a declarat Imran Khan, şeful departamentului de legături cu publicul de la Wellcome.

„Există ţări în care încrederea în vaccinuri scade. Acest lucru reprezintă un risc pentru sănătatea publică”, a afirmat Khan.

Larson a declarat că reţelele sociale au devenit un mediu propice pentru răspîndirea îndoielilor cu privire la siguranţa vaccinurilor.

„Reţelele sociale sînt foarte volatile. Au schimbat cu totul peisajul”, a afirmat ea, adăugînd că este greu pentru oamenii de ştiinţă să combată dezinformările pentru că multe nu sînt publice, ci apar în grupuri private de pe Facebook sau alte forumuri similare inaccesibile.

Larson a precizat că poate dura ani buni pînă cînd efectele unui incident care subminează încrederea în vaccinuri se simt. Andrew Wakefield, gastroenterologul discreditat ulterior, şi-a publicat studiul în care susţinea că există o legătură între vaccinuri şi autism în 1998. „Raportul său a început să aibă efect asupra ratei vaccinării abia după cinci ani”, a afirmat Larson.

Bangladesh şi Rwanda au cea mai mare încredere în vaccinuri din lume, conform sondajului. Rwanda este ţara cu cea mai mare încredere în sistemul de sănătate – 97% – faţă de media globală de 76%.

În nordul Europei, 73% dintre persoane consideră că vaccinurile sînt sigure, acelaşi număr ca în America de Nord, iar 84% consideră că sînt şi eficiente (83% în America de Nord). Doar 65% dintre est-europeni cred că vaccinurile sînt eficiente. În Ucraina, unde s-au înregistrat peste 53.000 de cazuri de rubeolă în 2018, doar 50% cred că vaccinurile sînt eficiente.

În Asia de Sud, 94% dintre persoane consideră că vaccinurile sînt eficiente faţă de 80% la nivel global.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load