X 
Eurovision stiri: 490
Transnistria stiri: 1302

În China au început restricțiile la exporturile de galiu, germaniu și compușii lor

1 aug. 2023,, 15:00   Externe
2213 0

Ministerul Comerțului și Administrația Generală a Vămilor din China au început marți să înăsprească controalele asupra exporturilor de galiu, germaniu și compuși chimici care le conțin.

Decizia de a restricționa livrările acestora a fost luată la începutul lunii iulie.

Conform noilor norme, pentru a exporta produsele menționate din China și a le vinde pe piețele externe, exportatorul trebuie să prezinte acum Ministerului Comerțului o cerere, un contract de comerț exterior și specificații, precum și documente care să confirme scopul oficial al expedierii și informații despre destinatarul final care acceptă bunurile menționate în străinătate.

În urma acceptării cererii, autoritatea comercială și economică chineză inițiază o inspecție, în urma căreia emite o autorizație de export sau răspunde cu un refuz. În cazul în care produsele specificate fac parte din nomenclatorul de bunuri strîns legate de securitatea țării, va fi necesară aprobarea Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze (cel mai înalt organism executiv).

Printre compușii chimici vizați de această regulă se numără nitrură și oxid de galiu, precum și fosfatul, arsenura, selenura și antimoniura acestuia, germaniul purificat în zonă în lingouri, dioxidul și tetraclorura acestuia, fosfura de zinc și germaniu. Încercările de a le exporta din China fără licență sau prin încălcarea procedurilor oficiale vor fi pedepsite în conformitate cu legislația penală.


Anterior, reprezentantul oficial al Ministerului Comerțului din China, Shu Jueting, a comentat introducerea acestor măsuri. Ea a reamintit că galiul, germaniul și aliajele aferente sînt utilizate în producția de produse civile și militare. "China a luat aceste măsuri de restricție a exporturilor în conformitate cu legea, ele nu sînt îndreptate împotriva vreunui stat individual", a subliniat oficialul.

Potrivit lui Shu Jueting, Beijingul și-a informat din timp partenerii americani și europeni cu privire la această inovație. Ea a precizat că restricții similare sînt larg răspîndite în lume și "nu înseamnă o interzicere a exporturilor".

Galiul și germaniul sînt materii prime importante din punct de vedere strategic pentru o serie de industrii care utilizează intensiv cunoașterea. Primul este necesar pentru producția de semiconductori și electronice, iar cel de-al doilea pentru fabricarea fibrelor optice și a panourilor solare. Potrivit unor experți internaționali, restricțiile la exportul acestor materiale ar putea duce la o creștere a prețurilor produselor respective în lume.

China livrează aceste materii prime mai multor țări, inclusiv Rusiei, care, împreună cu Germania, este principalul furnizor de germaniu prelucrat și de produse din germaniu către China. Compușii chimici care conțin unul dintre aceste două metale sînt achiziționați cel mai activ de către producătorii de produse de înaltă tehnologie din Republica Coreea, Japonia și SUA.

Potrivit datelor vamale chineze, în perioada ianuarie-iunie, RPC a exportat 27,8 tone de germaniu (nu sub formă de compuși) în valoare de 30,68 milioane de dolari. În comparație cu aceeași perioadă din 2022, livrările sale au crescut cu 75% în volum și 42% în valoare. Acestea au fost inegale în ultimele luni, înregistrînd o creștere de 2,5 ori (la aproximativ 4,3 tone) în luna mai și o scădere de 24% în raport cu anul precedent în iunie (la 3,3 tone).

În ceea ce privește galiul (care nu se prezintă sub formă de compuși), în prima jumătate a anului China și-a redus vînzările pe piețele externe cu 43% (pînă la 28,35 tone). Valoarea livrărilor a scăzut, de asemenea, cu aceeași sumă (pînă la 9 milioane de dolari). În aprilie, ca și în mai, acestea s-au ridicat la 5,7 tone, iar în iunie au scăzut de 3,5 ori, pînă la 1,6 tone.

Cu toate acestea, partea principală a exporturilor chinezești legate de germaniu și galiu este reprezentată de compuși chimici care conțin aceste substanțe, a căror valoare a livrărilor anuale este estimată la sute de milioane de dolari.

1
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?