X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

În Catalonia a început o criză politică

7 noi. 2019,, 19:31   Externe
2685 0

Paralizată politic, Spania se întoarce la urme duminică pentru a patra oară în patru ani, într-un context de criză deschisă în Catalonia, care ar urma să provoace un avans al partidului de extremă-dreapta Vox, comentează joi AFP.

Învingător la ultimele alegeri de la sfîrşitul lunii aprilie, dar incapabil să ajungă la o înţelegere cel puţin cu stînga radicală Podemos pentru a accede din nou la putere, premierul socialist în exerciţiu Pedro Sanchez (PSOE) este dat din nou învingător în sondaje.

Însă nu ar urma să iasă întărit din acest scrutin, aşa cum spera, spre deosebire de Partidul Popular (PP, de dreapta) şi în special de Vox, care ar putea deveni a treia forţă politică după ce şi-a făcut intrarea în Camera Deputaţilor în aprilie, într-o ţară unde extrema-dreaptă era marginală de la sfîrşitul dictaturii lui Franco în 1975.

Această formaţiune ultranaţionalistă, care promite interzicerea partidelor separatiste şi promovează un discurs foarte dur despre imigraţie, profită de emoţia stîrnită de scenele de gherilă urbană de la Barcelona care au urmat condamnării, la mijlocul lunii octombrie, a unor lideri separatişti catalani pentru rolul lor în tentativa de secesiune din 2017.

Conform unor sondaje recente, Vox ar putea să îşi dubleze numărul de deputaţi la aproape 50 dintr-un total de 350.

Pentru a-şi mobiliza electoratul, Sanchez a atras atenţia în ultimele zile asupra avansului acestui partid care în opinia sa reprezintă o "Spanie în alb şi negru de acum 40 de ani, care nu trebuie să se mai întoarcă niciodată".

"Catalonia a fost tema centrală (a campaniei) şi pare că de pe urma acesteia beneficiază Vox, a cărei linie atrage electoratul de dreapta dur", afirmă Antonio Barroso, de la cabinetul de consultanţă Teneo.

În acest context, Partidul Popular şi liberalii din Ciudadanos nu au încetat să îl atace pe Sanchez în privinţa dosarului catalan presîndu-l să suspende autonomia regiunii şi să îl destituie pe preşedintele său separatist Quim Torra. Temîndu-se ca această criză din Catalonia să nu favorizeze prea mult dreapta, socialistul şi-a înăsprit discursul.

El a trimis de asemenea întăriri poliţieneşti în bogata regiune din nord-estul ţării în vederea garantării bunei desfăşurări a scrutinului şi a evitării unei eventuale ocupări a unor birouri de vot sîmbătă.

În această zi, în care manifestaţiile sînt interzise, misterioasa platformă Tsunami Democratic, care a organizat o tentativă de blocare a aeroportului din Barcelona, a făcut apel la separatişti la o zi de "nesupunere civică" în întreaga Catalonie.

Acest al patrulea scrutin din patru ani riscă să nu pună capăt instabilităţii politice care afectează a patra economie din zona euro de cînd bipartidismul PP-PSOE a fost spulberat în 2015 odată cu apariţia Podemos şi Ciudadanos în parlament.

Sondajele nu creditează nici blocul de stînga (format din PSDO, Podemos şi Mas Pais, formaţiune desprinsă din Podemos), nici blocul de dreapta (PP, Vox şi Ciudadanos) cu majoritatea mandatelor.

O nouă tentativă de alianţă între PSOE şi Podemos pare dificilă, neîncrederea dintre cele două formaţiuni fiind prea mare după eşecul negocierilor dintre ele după scrutinul din aprilie.

Ultimul recurs este ca Sanchez să reuşească să fie învestit de către parlament pentru a guverna în minoritate, în special datorită absenţei PP.

"Este unica (soluţie) posibilă", iar "temerea de noi alegeri ar putea determina în ultimul moment (partidele) să înceapă o negociere asupra unei abţineri", afirmă Jose Ignacio Torreblanca de la cercul de reflecţie European Council on Foreign Relations.

Însă cu un cabinet minoritar, "legislatura nu va fi dusă la capăt. Iar cu o astfel de instabilitate, nicio reformă nu poate fi adoptată pentru a ne pregăti pentru viitoarea recesiune", subliniază Barroso, în contextul în care economia spaniolă încetineşte, iar cifrele privind şomajul sînt ridicate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?