COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 539 104   INFECTAȚI 258 484(+119)   TRATAȚI 251 347     DECESE 6240(+4)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2819
Puterea stiri: 6418
Coronavirus stiri: 7296

În București ar putea apărea "Strada Roman Protasevici"

1 iun. 10:45   În lume
1138 7

România solicită țărilor UE să se alăture campaniei pentru a redenumi străzile ambasadelor din Belarus după numele jurnalistul Roman Protasevici.

Într-o scrisoare adresată liderilor UE, opt europarlamentari, în frunte cu Dacian Cioloș, președintele grupului Renew Europe, Ramona Strugariu, membru al Comisiei pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne, îndeamnă statele-membre să urmeze exemplul Bucureștiului, transmite euronews.com

Campania a fost inițiată de profesorul Andrei Oisteanu de la Universitatea din București. El a fost sprijinit de Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 al capitalei române, sector în care se află sediul Ambasadei Belarusului.
Într-un interviu acordat Euronews, Armand, care are și cetățenie franceză, a declarat că, dacă această campanie va avea rezultate și strada va fi redenumită în Roman Protasevici, orice corespondență trimisă la Minsk va reaminti autorităților din Belarus că "comunitatea internațională nu va tolera încălcarea drepturilor omului". "Trebuie să facem ceea ce ne stă în putere pentru a arăta că nu acceptăm acte de terorism. Este un mod pașnic de a ne exprima... protestul și solidaritatea", a adăugat primarul.

Clotilde Armand a subliniat că pașii necesari au fost deja întreprinși, iar dacă totul va merge conform planului, "numele străzii ar putea fi schimbat într-o lună".

Această măsură are nevoie și de aprobarea autorităților orașului, dar Armand a menționat că problema este simplificată de faptul că strada pe care se află Ambasadei Belarusului nu este rezidențială. "De obicei, a explicat ea, este complicat de redenumit străzile cu o populație mare, deoarece cetățenii protestează, pentru că nu doresc ca buletinele de identitate să fie schimbate". Însă în acest caz, acest lucru "este destul de realizabil", are sens și este în puterea mea", a concluzionat Primarul Sectorului I al Bucureștiului.


La rîndul său, europarlamentarul Ramona Strugariu a spus pentru Euronews că după ce a aflat despre inițiativa lui Oisteanu și Armand, ea a decis s-o "ridice la un nou nivel: să scrie o scrisoare către toate statele-membre ale UE cu îndemnul de a sprijini ideea, să implice primarii de capitale europene, în semn de solidaritate" cu opoziția din Belarus. "Această idee s-a născut într-o societate civilă", a amintit Strugariu, "politicienii doar i-au dat impulsul necesar. "Sensul inițiativei este simplu: Libertatea", a adăugat ea.

"Cred că astăzi numele lui Roman Protasevici este un simbol al libertății, așa că ar trebui să fie peste tot", a declarat Ramona Strugariu, europarlamentar din partea Partidului Libertate, Unitate și Solidaritate.

Un membru al Parlamentului European din partea Partidului Libertății speră că acțiunile lor vor "ajuta la salvarea vieții" jurnalistului belarus. "Ne pasă cu adevărat de viața lui și de viața oamenilor care sînt asupriți în Belarus", a adăugat ea. Politicianul român și-a exprimat speranța că mesajul "va oferi oamenilor posibilitatea de a continua lupta pentru libertate".

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Ce activități ai vrea să practice copiii în timpul vacanței?
🔽🔽