COVID-19 în MOLDOVA

În Belarus se anunță noi proteste

În Belarus se anunță noi proteste

Protestele din Belarus au luat o nouă turnură. În loc să fie speriați de brutalitatea cu care acționează regimul Lukașenko, oamenii sînt tot mai revoltați și ies în număr tot mai mare pe străzi. Mai nou, contestatarilor li s-au alăturat mii de angajați ai unor uzine de stat. Toți cer ca alegerile să fie repetate.

Mii de angajați ai uzinelor chimice, de mașini grele și de automobile din Belarus au întrerupt lucrul și s-au adunat în fața clădirilor ori au pornit marșuri pentru a demonstra împotriva regimului condus de Aleksandr Lukașenko. S-au solidarizat astfel cu cei care au ieșit în stradă de la sfîrșitul săptămînii trecute și care au avut de înfruntat reacția brutală a poliției trimisă să stîrpească orice tentativă de revoltă.

Mobilizarea din fabrici e semn că mișcarea de contestare ia amploare și oamenii nu se mai lasă intimidați.


6.700 de oameni au fost aruncați în detenție în patru zile de proteste. Unii, nu se știe cîți și nu se știe pe ce criterii, au fost eliberați. Aveau pe corp urme de lovituri și fețele tumefiate.

„M-au luat acum două zile. Nu făceam absolut nimic ilegal. Mi s-a spus să mă întind la pămînt și așa am făcut. Apoi au început să mă lovească, deși nu m-am împotrivit arestării. M-au urcat în duba poliției și acolo m-au bătut din nou”, a povestit un bărbat.

Sute de părinți disperați s-au adunat iar în fața centrelor de detenție în speranța că vor afla vești despre copiii lor.

„Fiul meu are 17 ani, e printre cei arestați. Scutierii l-au încercuit și au vrut să-l lovească. Dar el s-a ferit. Apoi au venit întăriri și l-au bătut. L-au urcat într-o dubă, iar acolo i-au dat cu spray cu piper și l-au lovit în cap”, a povestit mama unui protestatar.

Miniștrii de externe din statele membre UE se vor reuni vineri la Bruxelles pentru a discuta situația din Belarus și posibile sancțiuni ca urmare a neregulilor de la alegeri și a represiunii violente. Ca un semnal al solidarității cu poporul, mai mulți ambasadori europeni au venit cu flori la unul dintre locurile-cheie ale protestelor, unde un om și-a pierdut viața zilele trecute.

În această formă de sprijin, Rusia vede însă altceva. Ministerul de Externe de la Moscova pretinde că forțe străine încearcă să destabilizeze Belarusul.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load