COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 836 013 INFECTAȚI 319 614(+1370)   TRATAȚI 299 214     DECESE 7309(+36)  Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2950
Puterea stiri: 6741

În alegerile parlamentare din Norvegia a cîștigat opoziția

14 sep. 07:13   În lume
983 0

Actualul prim-ministru al Norvegiei și șeful Partidului Conservator, Heire Erna Solberg, și-au recunoscut înfrîngerea.

La alegerile parlamentare din Norvegia a cîștigat Partidul Muncitor condus de Jonas Gara Stere. Acest lucru a fost anunțat în dimineața zilei de marți, 14 septembrie, în urma rezultatelor numărării a 97% din voturi.

Conform rezultatelor preliminare, opoziția de centru-stânga condusă de social-democratul Stere va putea obține majoritatea în parlamentul norvegian unicameral de 169 de locuri - Storting. Se preconizează că cinci partide de opoziție vor ocupa 104 de locuri în Parlament, dintre care 88 vor fi ocupate de Partidul Muncitor.

Actualul prim-ministru al Norvegiei și șeful Partidului Conservator Heire Erna Solberg și-au recunoscut înfrîngerea în alegeri și l-au felicitat pe Stere pentru victoria sa.

Potrivit lui Erna Solberg, Stere a cîștigat fără îndoială o majoritate, suficientă pentru a forma un guvern, iar activitatea cabinetului conservator condus de ea "a luat sfîrșit de această dată". Solberg a condus guvernul norvegian timp de opt ani.


Milionarul Stere, în vîrstă de 61 de ani, a devenit astfel principalul pretendent la funcția de prim-ministru al Norvegiei, dacă reușește să formeze cea mai probabilă coaliție a blocului de centru-stânga cu participarea RP, a Partidului de centru și a Partidului Socialist de stînga.

Deputații din Storting norvegian sînt aleși la fiecare patru ani. Președintele Parlamentului este considerat a doua persoană din stat, condus în mod oficial de regele Harald al V-lea al Norvegiei. Dizolvarea anticipată a Parlamentului este interzisă.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Demiterea și arestarea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, au provocat reacții contradictorii în rîndul societății. Cum credeți că vor evolua evenimentele?
🔽🔽