X 
Criza energetică stiri: 1778
Cutremure stiri: 390
Eurovision stiri: 428

În 14 regiuni din Kazahstan a fost anulat nivelul roșu de amenințare teroristă

13 ian. 2022,, 07:25   Război în Ucraina
1989 0

Nivelul roșu de pericol terorist a fost anulat în 14 regiuni din Kazahstan, inclusiv capitala, a anunțat serviciul de presă al Comitetului Național de Securitate (KNB).

"Sediul operațional republican pentru combaterea terorismului anunță finalizarea operațiunii antiteroriste și anularea nivelului critic "roșu" de pericol terorist pe teritoriile orașelor Nur-Sultan, Shymkent, Akmola, Aktobe, Atyrau, Kazahstanul de Est, Kazahstanul de Vest, Karaganda, Kyzylorda, Kostanay, Mangistau, Pavlodar, Kazahstanul de Nord și regiunile Turkestan", a explicat KNB.

În același timp, în orașul Alma-Ata, Alma-Ata și regiunea Zhambyl au fost introduse măsuri "de identificare și reținere a teroriștilor și persoanelor implicate în alte activități criminale în timpul revoltelor în masă".

"În consecință, operațiunea antiteroristă din aceste regiuni continuă, nivelul critic "roșu" de pericol terorist rămîne în vigoare", se spune în mesaj.

Protestele din Kazahstan au început în primele zile ale anului 2022: locuitorii din Zhanaozen și Aktau s-au opus creșterii duble a prețurilor la gazul lichefiat. Mai tîrziu, revoltele s-au răspîndit în alte așezări, inclusiv Alma-Ata - vechea capitală și cel mai mare oraș al republicii: acolo au început să acționeze jefuitorii, militanții au atacat instituțiile statului, au luat arme.


Autoritățile au introdus stare de urgență în toată țara pînă pe 19 ianuarie și au lansat o operațiune de combatere a terorismului. Potrivit ONU, în timpul protestelor au fost rănite aproximativ o mie de persoane. Conform datelor actualizate, au fost uciși 17 ofițeri de securitate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?