X 
Arşiţa stiri: 171
Jocurile Olimpice stiri: 134
Transnistria stiri: 1455

Imagini inedite surprinse de telescopul Hubble

1 aug. 2023,, 22:00   Externe
4335 0

Telescopul spațial Hubble a surprins o imagine inedită cu momentul în care o atmosfera unei planete explodează din cauza impulsurilor energetice generate de o stea care trece pe lîngă ea.

Este o schimbare dramatică față de ultima dată cînd Hubble a verificat sistemul planetar și nu a văzut nimic în neregulă, relatează CNN. Steaua pitică roșie, numită AU Microscopii sau AU Mic, este situată în afara sistemului nostru solar, la 32 de ani lumină de Pămînt, o distanță relativ aproape din punct de vedere astronomic, transmite Noi.md cu referire la libertatea.ro.

Găzduiește unul dintre cele mai tinere sisteme planetare observate vreodată, iar steaua are mai puțin de 100 de milioane de ani, o simplă fracțiune din vîrsta soarelui nostru de 4,6 miliarde de ani. Sistemul a fost descoperit de telescopul spațial Spitzer al NASA în timpul observațiilor din 2020, cînd o scădere ușoară a luminozității stelei a dezvăluit prezența unei lumi gazoase care orbitează în fața ei. Stelele pitici roșii sunt cel mai comun tip de stele din Calea Lactee, iar multe găzduiesc planete.

Aceste stele sunt mai mici și mai reci decît soarele nostru, dar se știe că eliberează erupții stelare puternice pentru mult mai mult timp decît stelele asemănătoare soarelui.

Avînd în vedere cîte stele pitice roșii sunt cunoscute că găzduiesc planete, astronomii încearcă să stabilească dacă planetele care le orbitează îndeaproape au șansa de a-și păstra atmosfera în fața unor astfel de radiații și dacă pot fi locuibile pentru viață.


3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав