COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

„Hartă vulcanică” veche de 2.000 de ani, descoperită în Mexic

„Hartă vulcanică” veche de 2.000 de ani, descoperită în Mexic

Arheologii de la Institutul Național de Antropologie și Istorie din Mexic au descoperit în statul Colima o hartă sculptată în piatră vulcanică, realizată de civilizațiile precolumbiene acum aproximativ două milenii.

Harta reprezintă teritoriul stăpînit de oamenii acelei epoci, evidențiat prin mici inscripții circulare, care arată poziția așezărilor antice, scrie incredibilia.ro.

A fost sculptată într-o rocă vulcanică bazaltică ce s-a format acum cîteva mii de ani în urma erupției vulcanului Colima, situat la 14 kilometri distanță de sit.


Piatra măsoară 1.7 metri înălțime, este dispusă pe o axă de aproximativ 20° nord-est și este orientată spre vulcan.

Șeful Institutului de Antropologie, Julio Ignacio Martínez de la Rosa, a afirmat că harta a fost identificată pe baza unui studiu al desenelor și modelelor, precum și printr-o comparație cu petroglifele similare găsite în regiune.

Piatra era o modalitate de a transmite informații din generație în generație

Pe piatră sînt sculptate adîncituri care reprezintă așezările, precum și linii care pot fi asociate cu caracteristici orografice și hidrologice naturale.

Analiza hărții a fost realizată de arheologul Rafael Platas Ruiz, care a constatat că unele caracteristici corespund și cu trăsăturile geografice ale versantului sudic al vulcanului Colima, revenele și rîurile fiind clar evidențiate.

Studiind tehnicile de sculptură folosite de creatorii hărții, experții au ajuns la concluzia că ea a fost realizată cîndva între 200 î.e.n. și 200 e.n.

Potrivit lui Platas Ruiz, această hartă de piatră i-a ajutat pe proprietari să înțeleagă și să gestioneze teritoriul în care trăiau.

„Mai mult, a fost o modalitate de a transmite cunoștințele de la o generație la alta într-o epocă în care scrierea nu exista în regiune”, a afirmat Platas Ruiz într-un comunicat de presă al Institutului.

În continuare, citește despre cazul vulcanului Paricutin, care a apărut brusc în lanul de porumb, topind două sate. Apoi, află mai multe detalii despre vulcanul artificial din Peru: o structură antică misterioasă, unică în lume. S-ar putea să vrei să citești și despre Piatra Sayhuite: Misterul monolitului incaș ce seamănă cu o hartă tridimensională.

Pînă cînd a apărut această carte, republicată de nenumărate ori, unica mărturie referitoare la cucerirea Americii era cronica scrisă de spaniolii victorioși. Miguel León-Portilla a pus laolaltă, cu o incomparabilă iscusință, textele traduse din limba nahuatl în spaniolă de Ángel María Garibay pentru a ne oferi viziunea celor învinși: cum au văzut indienii din Tenochtitlan, Tlatelolco, Texcoco, Chalco și Tlaxcala lupta împotriva conchistadorilor și nimicirea finală a lumii aztece. Enumerare a semnelor care au anunțat dezastrul, descriere a înaintării lui Cortés, cronică a luptei eroice a vechilor mexicani în apărarea culturii și a vieții lor, elegie a unei civilizații care s-a pierdut pentru totdeauna, „Conchistadorii prin ochii aztecilor” este o carte clasică și o lectură indispensabilă.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load