Guvernul canadian, dat în judecată de mai mulți diplomați. Care este motivul

Guvernul canadian, dat în judecată de mai mulți diplomați. Care este motivul

Premierul canadian Justin Trudeau și-a reafirmat sprijinul pentru diplomații americani și canadieni afectați de misterioasele „atacuri acustice” din Cuba, după ce un grup de diplomați a anunțat că vrea să dea în judecată guvernul canadian, pentru că nu i-a protejat, relatează NBC News.


Mai mulți diplomați americani și canadieni din Cuba au suferit leziuni cerebrale (presă). Aceștia au fost atacaţi cu o armă sonică. Unii şi-au pierdut temporar auzul.


„Nu încape îndoială că impactul asupra sănătății diplomaților din Cuba este real și vizibil”, a declarat Justin Trudeau, respingînd ipotezele conform cărora diplomații ar fi suferit de „isterie în masă” sau ar fi avut „simptome psihosomatice”.


Testele medicale efectuate asupra diplomaților atît de către medicii canadieni, cît și de cei cubanezi indică faptul că aceștia au simptome și probleme de sănătate care nu pot fi falsificate.


„Am luat situația foarte, foarte în serios încă de la început și continuăm să fim preocupați de sănătatea și siguranța canadienilor de peste hotare”, a declarat Justin Trudeau în Ontario.


14 diplomați canadieni, dar și copiii acestora, reprezentați de părinți, dau în judecată guvernul de la Ottawa și cer despăgubiri în valoare de 28 de milioane de dolari canadieni, acuzînd autoritățile că le-au ascuns informații și au încercat să îi împiedice să primească ajutor medical.


Luna trecută, Canada a confirmat un al 14-lea caz al unui diplomt din Cuba care s-a îmbolnăvit din cauza „atacurilor acustice” și a anunțat că jumătate dintre diplomații săi în Cuba vor fi rechemați acasă.


„Deși cunoșteau riscurile Sindromului Havana încă de la bun început, Canada a continuat să își pună diplomații și familiile acestora în calea răului, trimițîndu-i în Havana și cerîndu-le să rămînă acolo, în pofida riscurilor mari de a suferi leziuni ale creierului asociate cu Sindromul Havana”, se arată în documentele depuse la tribunal.


Alți 26 de diplomați americani din Cuba au fost afectați de ceea ce guvernul SUA numește „atacuri asupra sănătății”. Administrația Trump a declarat că nu știe cine stă în spatele acestor incidente grave.


Cuba a negat sistematic că ar ști cine se află în spatele acestor atacuri asupra diplomaților care au avut simptome extrem de grave, precum leziuni traumatice ale creierului, pierderea auzului, probleme cu memoria și echilibrul.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load