Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Grosu: Nu suntem mulțumiți de rapiditatea cu care acționează ONU

18 mai. 2022,, 07:04   Externe
3204 0

Președintele Parlamentului de la Chișinău spune că autoritățile Republicii Moldova s-au plîns secretarului general ONU că Agenția ONU pentru Refugiați nu acționează cu viteza cuvenită.

Potrivit lui Igor Grosu, din cei 90 de mii de refugiați ucraineni stabiliți în Moldova, doar 30 de mii și-au primit banii promiși de ONU. Mult mai puține familii din Republica Moldova, care găzduiesc refugiați, au primit ajutorul financiar promis. Președintele Parlamentului spune că a existat propunerea din partea Chișinăului să fie mobilizați mai mulți operatori, astfel încît procesul de sprijin să fie urgentat, notează IPN.

Președintele Parlamentului spune că Agenția ONU pentru Refugiați, care și-a asumat responsabilitatea de a-i ajuta financiar atît pe ucrainenii care s-au adăpostit în Republica Moldova, cît și familiile de moldoveni care găzduiesc refugiați, nu acționează conform promisiunilor.

„Avem două linii de finanțare în contextul crizei refugiaților. O linie de finanțare pentru refugiați, bani pe care ONU îi acordă refugiaților. E vorba de 2200 de lei. Și avem o linie de suport financiar pentru familiile-gazdă. Eu nu sînt mulțumit de felul în care ONU gestionează acest proces. Ultimele date arată că doar 30 de mii de refugiați au beneficiat de bani, în timp ce ei sînt 92 de mii. Și mai mic este numărul beneficiarilor de suport dintre familiile – gazdă. Noi ne-am manifestat nemulțumirea față de cei care gestionează acest buget mare din partea ONU. Am explicat asta și secretarului general ONU și îndemn cetățenii noștri să completeze formularele și să ceară ajutor”, a spus Igor Grosu în cadrul unei emisiuni la Radio Moldova.

Președintele Parlamentului a îndemnat oamenii să consulte site-ul www.dopomoga.gov.md , să completeze formularele și să fie mai insistenți cînd este vorba de sprijinul financiar promis de ONU.

„Oameni buni, bateți la ușa acestor centre. Sunt bani alocați atît pentru refugiați, cît și pentru familiile – gazdă, care au problemele lor și deja au făcut un lucru enorm găzduind refugiați. Am cerut ONU să ne spună dacă este nevoie să intervenim, să mobilizăm suplimentar oameni, operatori. E nevoie ca ei să se miște mai repede”, a mai spus președintele Parlamentului.

De asemenea, șeful Legislativului spune că deciziile Finlandei și Suediei de a depune cereri de aderare la NATO, sînt acțiuni suverane ale statelor respective, iar Republica Moldova își păstrează neutralitatea și acționează strict în conformitate cu acest statut prevăzut de Constituție.

„Sunt decizii asumate de guvernele și parlamentele acestor țări. Republica Moldova a reușit și reușește în continuare să păstreze calmul în societate, chiar dacă avem armata rusă, aflată ilegal pe teritoriul nostru, chiar dacă avem un depozit ilegal de muniții la Cobasna. Noi reușim să păstrăm stabilitatea, să găzduim refugiații ucraineni. Iar opoziția, coloana a 5-a, pe de o parte, este speriată cînd a văzut de ce sînt capabili partenerii lor, pe de altă parte, încearcă să-și justifice solda pe care o primesc de la patroni”, a spus președintele Parlamentului.

Potrivit anunțului făcut de Agenția ONU pentru Refugiați, fiecare refugiat ajuns în Republica Moldova are dreptul la 2.200 lei/lună. Grantul va fi reînnoit pentru refugiații rămași în țară. De asemenea, familiile care găzduiesc cel puțin doi refugiați din Ucraina pentru o perioadă minimă de o săptămînă sînt eligibili pentru a primi plata unică în valoare de 3500 de lei.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?