X 
Coronavirus stiri: 8216
Obiectiv european stiri: 317
Criza energetică stiri: 945

Grosu în cadrul vizitei de la Kiev: Nu putem detașa echipament militar în alte țări

5 mai. 20:59   Război în Ucraina
2190

Cele 6 MiG-uri vor rămîne la Mărculești. Republica Moldova a refuzat să le ofere armatei ucrainene. „Președintele Parlamentului a reiterat că, potrivit statutului de neutralitate al Moldovei, nu putem detașa echipament militar în alte țări”, a spus pentru Unimedia, Aurica Jardan, consiliera președintelui Parlamentului, Igor Grosu.

Ieri, în cadrul vizitei de la Kiev, președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk, a solicitat Republicii Moldova oficial cele 6 MiG-uri pentru a le repara și a le oferi armatei din Ucraina.

Publicația ucraineană pravda.ua, cu referință la surse de încredere, susține că Moldova a refuzat să vîndă Ucrainei avioanele de luptă MiG, pe care le are în dotare. Motivul invocat de sursele publicației ucrainești ar fi „frica guvernării de la Chișinău de a supăra Rusia” în urma unei astfel de decizii. În consecință, relațiile dintre cele două state vecine ar fi devenit tensionate și reci.

Oficial informația nu a fost deocamdată nici confirmată nici infirmată.

O altă publicație din țara vecină însă susține ca articolul despre MIG-urile moldovenești sau, mai bine zis, informația transmisă de așa-numitele surse reprezintă un fake news. „În urma discuțiilor cu diferiți experți, am ajuns la concluzia că jurnaliștii de la pravda.ua pur și simplu au înghițit momeala pusă de dușman, care vrea să să strice relațiile dintre Ucraina și Moldova”, notează dumskaya.net.


Totodată Agenția Proprietății Publice în gestiunea căreia se află MiG-urile a declarat că „nu a fost citată în mod oficial la acest subiect”.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a evitat să răspundă dacă Kievul a solicitat de la Moldova să ofere 6 avioane MiG. În cadrul unei conferințe de presă, Gavrilița a declarat că „în ceea ce privește asistența pe plan militar, sînt țări mult mai bine dotate, care au reziliența internă, economică, energetică, pentru ca să ofere acest ajutor”.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав