TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Greta Thunberg a fost desemnată personalitatea anului 2019

Greta Thunberg, tînăra activistă suedeză care militează pentru lupta împotriva încălzirii globale, a fost desemnată miercuri personalitatea anului 2019, de editorii revistei Time.

Greta Thunberg, o adolescentă de 16 ani din Suedia, a făcut într-un an și jumătate saltul uriaș de la eleva grevistă îngrijorată de problemele de mediu la purtătoarea de cuvînt a mișcării internaționale împotriva încălzirii globale.

Acum, Time a desemnat-o personalitatea anului 2019, o distincție primită în trecut de șefi de state și în general de oameni care au influențat istoria lumii.

Greta Thunberg, scrie Time, a început o mișcare globală chiulind de la școală. Începînd cu august 2018, și-a petrecut mai multe zile în fața Parlamentului suedez, cu o pancartă în mînă pe care scria: ”Grevă școlară pentru climat”.

În următoarele 16 luni, ea li s-a adresat șefilor de state la ONU, s-a întîlnit cu Papa, a intrat într-o dispută cu președintele SUA și a inspirat patru milioane de oameni să se alăture mișcării pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice, scrie Time.


Imaginea sa a inspirat picturi murale și costume de Halloween. Scriitoarea Margaret Atwood a comparat-o cu Ioana D’Arc, observă prestigioasa revistă.

Dezbaterile pe tema măsurilor ce trebuie luate pentru combaterea încălzirii globale sînt divizive și complexe, așa cum este și fenomenul, iar Greta Thunberg nu are o soluție magică.

Dar a reușit să genereze o schimbare de atitudine globală, transformînd milioane de opinii ezitante într-o mișcare internațională care cere acum măsuri palpabile pe tema mediului, mai scrie Time.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load

Arhivă de ştiri