Greenpeace: Rîurile din Marea Britanie se sufocă în plastic

Greenpeace: Rîurile din Marea Britanie se sufocă în plastic

Un studiu al organizaţiei ecologiste Greenpeace a descoperit microparticule de plastic în toate cele 13 rîuri analizate din Marea Britanie, unul dintre acestea fiind mai poluat decît ''Marea insulă de gunoaie din Pacific'', relatează marţi Press Association.

Studiul publicat de organizaţia de mediu a identificat particule de plastic cu dimensiuni sub 5 milimetri în treisprezece rîuri analizate de pe teritoriul Marii Britanie, de la Exe din sud-vestul Angliei, pînă la Lagan din Irlanda de Nord.

În urma rezultatelor, Greenpeace a lansat un apel către Guvern solicitînd implementarea unor noi obiective ''îndrăzneţe'' pentru reducerea plasticului şi a solicitat crearea unui organism independent de supraveghere învestit cu puteri pentru a pune în aplicare măsurile prevăzute.

Oameni de ştiinţă şi activişti, printre care se numără şi actriţa Bonnie Wright, cunoscută din seria ''Harry Potter'', au ajutat la prelevarea eşantioanelor din rîurile Exe, Tamisa, Severn, Great Ouse, Trent, Mersey, Aire, Derwent, Wear, Conwy, Wye, Clyde şi Lagan.

Analiza mostrelor, efectuată de oameni de ştiinţă ai Greenpeace din cadrul Universităţii din Exeter cu ajutorul unui detector în infraroşu, a descoperit microparticule de plastic în 28 dintre cele 30 de zone din care au fost prelevate probe.

În total, au fost identificate 1.271 de fragmente de plastic provenind din diverse surse, precum paie sau capace de sticle, dar şi microperle de plastic avînd diametrul de sub 1 milimetru.


 

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load