X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4030

Grecia şi Macedonia au semnat acordul istoric

17 iun. 2018,, 16:18   Externe
1507 0

Ministrul grec de Externe, Nikos Kotzias, şi omologul său macedonian Nikola Dimitrov, au semnat duminică un acord prin care numele fostei republici iugoslave devine "Republica Macedonia de Nord".

Acordul, care a fost semnat în nordul Greciei, lîngă frontiera cu Macedonia şi Albania, reprezintă un pas important în direcţia rezolvării disputei între cele două ţări. Înţelegerea încă trebuie aprobată de ambele parlamente, iar în Macedonia trebuie organizat şi un referendum.

"Avem o responsabilitate istorică să nu mai amînăm această înţelegere. Sunt încrezător că ne vom descurca", a declarat premierul grec Alex Tsipras în urma semnări acordului între cei doi miniştrii.

La ceremonie a participat şi premierul macedonian Zoran Zaev.

Parlamentul grec a respins sîmbătă, cu 153 de voturi, o moţiune de cenzură împotriva premierului Alexis Tsipras.


În urma acordului, Grecia nu va mai refuza aderarea Macedoniei la Uniunea Europeană şi la Alianţa Atlanticului de Nord.

"Cele două ţări ale noastre trebuie să lase trecutul în urmă şi să se concentreze asupra viitorului. Am fost suficient de curajoşi să facem un pas înainte", a declarat Zaev.

Skopje şi Atena au fost de acord anul acesta să intensifice negocierile pentru a încheia disputa care blochează aderarea Macedoniei la Uniunea Europeană şi NATO. Grecia, care deţine drept de veto în ceea ce priveşte admiterea în ambele organizaţii, consideră că denumirea fostului stat iugoslav reprezintă o revendicare teritorială pentru una din regiunile sale nordice, care poartă acelaşi nume.

Proteste în Grecia, pe fondul acordului privind numele fostei republici iugoslave

Cel puţin 500 de persoane au participat duminică la mişcări de protest în Grecia, fiind implicaţi în altercaţi cu autorităţile, după ce Macedonia şi Grecia au ajuns la un acord privind schimbarea numelui fostei republici iugoslave, relatează site-ul postului France 24.

Manifestanţii, care aveau steaguri ale Greciei, au încercat să se apropie de locul unde a avut ceremonia de semnare a acordului.

Aceştia au fost însă înconjuraţi de autorităţi în localitatea Pisoderi, la doar cîţiva kilometri de locul ceremoniei.

Un detaşament de jandarmi a blocat drumul rural, în timp ce alţii au folosit gaze lacrimogene pentru a opri manifestanţii.

"Ne luptăm pentru pămîntul strămoşilor noştri. Nu vom renunţa", a strigat un protestatar.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?