Jocurile Olimpice stiri: 118
Transnistria stiri: 1453

Grecia: Mitsotakis a remaniat guvernul

14 iun. 15:05   Externe
2544 0

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a remaniat guvernul, a anunţat vineri purtătorul său de cuvînt, după rezultatele dezamăgitoare ale partidului său de dreapta, Noua Democraţie, la alegerile europene, relatează AFP.

Printre cele şase schimbări din guvern se numără miniştrii de interne, migraţiei, dezvoltării rurale şi muncii, notează Noi.md cu referire la agerpres.

"Greii" guvernului său format în urmă cu un an îşi păstrează însă funcţiile, cum ar fi ministrul de externe, Georgios Gerapetritis, ministrul apărării, Nikos Dendias, şi cel al economiei şi finanţelor, Kostis Hadjidakis.

Theodoros Livanios devine ministru de interne după ce a deţinut funcţia de secretar de stat în acelaşi minister.

Noul ministru al migraţiei şi azilului, Nikos Panagiotopoulos, a deţinut funcţia de ministru al apărării în timpul crizei de la graniţa eleno-turcă din 2020, cînd Ankara a ameninţat că va lăsa zeci de mii de migranţi să ajungă în Europa.

Partidul Noua Democraţie, la putere în Grecia din 2019, s-a clasat pe primul loc la alegerile europene de duminică, însă premierul a recunoscut că rezultatul "nu a fost cel la care ne aşteptam".

"Îmi ridică o problemă", a recunoscut el marţi la postul de televiziune Alpha.

Cu 28,3% din voturi obţinute, obiectivul declarat al lui Mitsotakis de a strînge 33% din voturi, la fel ca la alegerile europene anterioare, nu a fost atins.

Acest rezultat este departe de procentul de aproximativ 40% obţinut de partidul său la alegerile legislative din iunie 2023.

Şeful guvernului a recunoscut "o anumită nemulţumire" în rîndul grecilor, în special în ceea ce priveşte costul vieţii, la postul financiar Bloomberg TV.

Votul de duminică a fost marcat şi de o absenţă ridicată, de 59%, în Grecia.

"Absenţa la vot este şi o poziţie politică pentru a ne transmite un mesaj", a mai spus premierul grec.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?