Germanii vor afla în curînd cine o va înlocui pe Merkel

Germanii vor afla în curînd cine o va înlocui pe Merkel

Uniunea Creştin-Democrată din Germania (CDU) îşi alege vineri un nou lider, în locul cancelarului Angela Merkel, în cadrul unui vot în care concurează strîns trei principali candidaţi pentru postul foarte important, relatează agenţia dpa.


În timp ce intenţiile de vot ale membrilor CDU arată că Annegret Kramp-Karrenbauer, aliată a lui Merkel, arată că se află pe primul loc în cursa pentru principala funcţie din partid, un fost membru important al formaţiunii devenit om de afaceri, Friedrich Merz, şi-a asigurat sprijinul mai multor înalţi reprezentanţi ai partidului în obiectivul său de a-i succeda în funcţie cancelarului german.


Ministrul sănătăţii Jens Spahn se află şi el înscris în cursa pentru şefia CDU, dar nu este considerat drept un contracandidat puternic pentru această funcţie.


Obţinerea funcţiei de lider al CDU, în cadrul unei conferinţe a partidului ce are loc vineri la Hamburg, va reprezenta un pas major pentru cîştigător pentru a deveni cancelar după ce Merkel îşi va încheia mandatul în 2021.


Annegret Kramp-Karrenbauer (56 de ani), fost şefă de executiv de land poreclită ”mini-Merkel”, datorită stilului său politic centrist pragmatic, a fost aleasă secretar general al CDU în februarie 2018, în cadrul eforturilor de a da un nou impuls partidului.


În plus faţă de capitolul afaceri, Friedrich Merz (63 de ani) a obţinut sprijinul din partea unor membri conservatori ai CDU care cred că el va da un impuls partidului spre dreapta, pentru a face faţă astfel provocării reprezentate de către partidul xenofob Alternativa pentru Germania (AfD).


Obiectivul lui Merz de a-i succeda Angelei Merkel survine la 10 ani după ce el s-a retras de pe scena politicii naţionale cînd a pierdut în favoarea lui Merkel bătălia pentru putere în cadrul partidului.


 


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load