X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Germania și-a luat rămas bun de la Angela Merkel

3 dec. 2021,, 11:30   Externe
3410 0

Cancelarul german Angela Merkel și-a luat rămas bun, joi, de la forțele armate, cu aproximativ o săptămînă înainte de a părăsi funcția de cancelar pe care a ocupat-o timp de 16 ani. Forțele federale, Bundeswehr, au onorat-o joi pe cancelarul în exercițiu Angela Merkel cu cea mai înaltă ceremonie pentru un civil, intitulată “Zapfenstreich” și în care au cîntat un mix eclectic de muzică, la alegerea ei, care a intrigat națiunea, relatează Reuters.

Într-un discurs scurt și serios rostit în prezența succesorului său, Olaf Scholz, Angela Merkel le-a mulțumit germanilor și le-a cerut să abordeze viața cu o “ușurință a inimii” și să fie optimiști în ceea ce privește viitorul țării lor, transmite Noi.md cu referire la radiochisinau.md.

“Șaisprezece ani în calitate de cancelar al Germaniei au fost plini de evenimente, adesea foarte provocatoare – din punct de vedere politic și ca ființă umană”, a spus ea, citată de Deutsche Welle.

Avînd în vedere că Bundestagul va proceda miercuri, 8 decembrie, la alegerea în postul de cancelar a social-democratului Olaf Scholz, procedură prin care se va pune capăt definitiv celor 16 ani de putere ai Angela Merkel, cancelarul în exercițiu nu își va depăși mentorul politic, pe Helmut Kohl, din perspectiva longevității în funcție. La data respectivă, Merkel își va încheia mandatul cu 16 ani și 16 zile în funcție, în timp ce Kohl a stat la putere 16 ani și 26 de zile.

Crizele multiple au arătat importanța cooperării internaționale în timp ce se abordează provocările cu care se confruntă lumea, a spus ea.


Cancelarul a adăugat că “ultimii doi ani de pandemie, în special”, au arătat “cît de importantă este cu adevărat încrederea în liderii politici, în știință și în discursul public”.

Iar apoi a făcut apel la apărarea democrației în fața urii, violenței și răspîndirii de informații false. Îi critică pe toți cei care “nu recunosc datele științifice și incită la ură. … Democrația noastră presupune și că toleranța noastră de adepți ai democrației trebuie să se termine acolo unde ura și violența sînt folosite ca mijloace legitime de impunere a intereselor proprii.”

Merkel a enumerat teme majore – pandemia, schimbările climatice, digitalizarea, conflictele – și cere ca acestea să fie abordate cu echilibru, implicare și respect continuu. Încheie, ea cea mereu serioasă și conștiincioasă, după ce le mulțumește tovarășilor de drum și familiei, făcînd apel la “bucurie în suflet”, amintind astfel de viața ei în fosta RDG. “Este această bucurie în suflet pe care ne-o doresc nouă tuturor și întregii țări în viitor.”

“Cînd mă aflu astăzi în fața dumneavoastră, simt mai presus de orice recunoștință și smerenie… Aș dori să vă încurajez să continuați să vedeți lumea prin ochii celuilalt, cu bucurie în suflet”, a conchis ea.

Merkel a fost primul cancelar est-german al țării și primul cancelar al Germaniei postbelice care a fost întîmpinat la Berlin.

Ea a ales complexul Bendler Block al Ministerului Apărării pentru ceremonie, fiind un loc încărcat de istorie. Construit ca birou pentru Marina Imperială Germană în 1914, a fost extins de naziști și a devenit sediul unui grup de ofițeri germani care au încercat să îl înlăture pe Adolf Hitler de la putere la 20 iulie 1944. Liderii conspirației au fost executați în curte, unde astăzi se află un memorial al rezistenței germane. Din 1993, complexul a servit ca sediu secundar al Ministerului Federal al Apărării din Germania.

Merkel este doar al treilea cancelar german care a fost onorat cu o astfel de ceremonie militară “Zapfenstreich”. Helmut Kohl, cancelarul creștin-democrat din 1982 pînă în 1998, a fost primul. El a ales Catedrala Speyer din landul său natal, Renania-Palatinat, care face parte din patrimoniul mondial UNESCO, ca fundal pentru ceremonie. Gerhard Schröder, cancelarul social-democrat din 1998 pînă în 2005, a ales ca ceremonia să aibă loc în orașul său natal, Hanovra.

În timp ce Gerhard Schröder și Helmut Kohl au ales o muzică convențională pentru această ceremonie – My Way de Frank Sinatra sau Oda bucuriei a lui Ludwig van Beethoven – unele dintre alegerile lui Merkel a intrigat națiunea germană.

Printre cele trei alegeri muzicale ale ei se numără un hit din 1974: “Du Hast den Farbfilm vergessen” (“Ați uitat filmul color”) hitul divei punk est-germană Nina Hagen.

Cu puțin timp înainte de ceremonie, una din ultimele decizii ale Angelei Merkel a fost să impună un lockdown la nivel național care vizează persoanele nevaccinate și și-a manifestat susținerea pentru vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19, pledînd pentru necesitatea unui “act de solidaritate națională”.

Plecarea sa din funcție a fost omagiată și de succesorul său, social-democratul Olaf Scholz. “Angela Merkel a fost un cancelar de succes. Am un mare respect pentru munca și performanțele sale: a lucrat neobosit pentru țara noastră și a rămas mereu fidelă în 16 ani în care s-au schimbat multe”, a scris el, pe Facebook.

Despărțirea Angelei Merkel de scena decizională din Germania și de marea scenă politică europeană și internațională a început în luna iunie, ea participînd pentru ultima dată la summit-urile G7 și NATO, structuri și organizații unde, de asemenea, a căpătat o poziție longevivă.

Totodată, în ultimele luni mai mulți lideri occidentali au găzduit vizite ale longevivului lideri transatlantic. Pe 15 iulie, la Casa Albă, președintele SUA Joe Biden a elogiat “natura istorică” a mandatelor Angelei Merkel: “Ai fost un apărător de neclintit al Europei unite și al alianței transatlantice. Îmi va fi dor să te văd la summiturile noastre”. În octombrie, ea a fost laureată cu Premiul “Carol al V-lea” de regele Spaniei pentru că reprezintă “spiritul celei mai bune Europe unite”.

Consiliul European de toamnă de la Bruxelles din 21-22 octombrie, o reuniune altfel ordinară și prevăzută în calendarul politic instituțional, a fost scena unui moment demn de a fi înscris în cronica istoriei integrării europene. Liderii statelor membre au organizat o ceremonie de adio pentru cancelarul german Angela Merkel, aflată la cel de-al 107-lea și (probabil) ultimul său Consiliu European înainte de a se retrage de la conducerea celei mai mari puteri europene, după 16 ani, și de a se îndrepta către panteonul integrării europene. Mai mult, în cadrul ceremoniei de adio organizate de liderii europeni, care a cuprins o fotografie de familie, un cadou simbolic și aplauze la scenă deschisă, omologii săi europeni i-au rezervat cancelarului german o surpriză aparte: un mesaj video din partea unuia dintre cei mai apropiați parteneri internaționali ai Angelei Merkel, fostul președinte american Barack Obama.

De asemenea, într-un discurs de omagiere, Charles Michel – care prezidează summiturile UE – a descris-o pe Merkel ca fiind “un monument” și a spus că fără ea reuniunile “vor fi ca Roma fără Vatican sau Parisul fără Turnul Eiffel”.

Apoi, liderii din G20 reuniți la Roma au ovaționat-o pe șefa executivului german Angela Merkel, cu prilejul ultimei ei participări la summit în calitate de cancelar. Premierul italian Mario Draghi, gazda summitului, i-a oferit Angelei Merkel un buchet de trandafiri multicolori, în timp ce ceilalți șefi de stat și guvern participanți s-au ridicat de pe scaune și au aplaudat. Apoi, președintele francez Emmanuel Macron i-a acordat cancelarului federal Marea Cruce a Legiunii de Onoare franceze într-un “semn al prieteniei speciale dintre Germania și Franța”. Totodată, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg i-a oferit Angelei Merkel un album foto cu cele 11 summituri NATO la care cancelarul german a participat.

Recent, Angela Merkel a fost ovaționată de succesorul său Olaf Scholz la ultima ședință de guvern în calitate de cancelar. Ea a primit flori și un puiet numit “Carpe Diem”.

Supranumită “cancelarul etern” al Germaniei și “doamna de fier” a Europei, Angela Merkel a intrat în cel de-al 16-lea an de cînd este în fruntea guvernului federal de la Berlin, ea devenind la 22 noiembrie 2005 cel mai tînăr cancelar german și prima femeie în această poziție. În peste un deceniu și jumătate de la preluarea puterii, călcînd pe urmele mentorului său Helmut Kohl, Merkel a ajuns cel mai proeminent om politic din Europa și de multe ori a fost privită drept lider al lumii libere.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?