Criza energetică stiri: 792
Preşedintele stiri: 3240
Puterea stiri: 7328
Obiectiv european stiri: 288

Germania se opune livrării de avioane de luptă occidentale Ucrainei

13 mai. 10:45   Război în Ucraina
1150

Ministrul german de externe Annalena Baerbock şi-a exprimat joi rezervele privind cererea Ucrainei de a fi aprovizionată cu avioane de luptă occidentale, informează Digi24.ro.

Annalena Baerbock a amintit, la începutul reuniunii miniştrilor de externe din ţările G7, în Wangels, Germania, de respingerea de către statele occidentale a apelului Ucrainei de instituire a unei zone de interdicţie aeriană deasupra ţării. Baerbock a adăugat că „am adoptat de asemenea o poziţie clară” în privinţa furnizării de materiale pentru avioane.

Şefa diplomaţiei germane a spus că în timpul vizitei ei la Kiev de marţi a „vorbit despre cum putem sprijini Ucraina, în special cu lucruri care ţin de rezilienţa lor, de capacitatea lor de a se apăra, fără a contribui la o situaţie în care NATO să devină participant în acest război”.

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a fost invitat să se alăture discuţiilor vineri. Kuleba a cerut ca ţării sale să-i fie furnizate avioane de luptă moderne şi sisteme de apărare anti-rachetă. Potrivit AFP, la discuţii urmează să participe şi ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, informează Agerpres.

Miniştrii vor discuta în special despre mijloacele de a debloca blocada cerealelor provocată de Rusia. Conform ONU, 25 de milioane de tone de cereale sînt în prezent blocate în Ucraina din cauza războiului.

„2,5 milioane de tone de cereale sînt în prezent blocate în special în portul ucrainean Odesa, reprezentînd provizii alimentare pentru un milion de persoane în lume”, a spus şefa diplomaţiei germane, care a adăugat că „ţările africane şi din Orientul Mijlociu au nevoie de aceste cereale de urgenţă”.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав