TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

Germania prelungește lockdownul

Cancelara Angela Merkel și premierii celor 16 landuri federale au decis prelungirea lockdownului pînă pe 28 martie din cauza numărului ridicat de noi infectări. Vor exista însă și cîteva măsuri de relaxare.

Spiritele au fost încinse încă înaintea consultărilor de miercuri. Videoconferința cancelarei Angela Merkel cu premierii celor 16 landuri federale a început la ora 14:00 și s-a încheiat de abia în cursul nopții, după mai mult de nouă ore. Prelungirea lockdownului pînă pe 28 martie din cauza numărului ridicat de noi infectări cu coronavirus în Germania s-a stabilit, potrivit agențiilor de presă, deja la începutul serii, dar disputele au continuat în privința unor posibile relaxări, transmite dw.com.

În final, cancelara și premierii regionali au căzut de acord asupra unei strategii de deschidere treptată, în cinci etape, cu un fel de frînă de urgență: dacă aceste măsuri de relaxare duc la o creștere semnificativă a numărului de noi infectări în regiunea respectivă, se va renunța imediat la ele.

De luni (8 martie), intră în vigoare o măsură de relaxare care îi va bucura pe mulți cetățeni: sînt permise din nou întîlnirile private între două gospodării. În prezent, membrii unei gospodării se pot întîlni doar cu o singură persoană din afara acesteia. În regiunile în care incidența scade la mai puțin de 35 de noi infectări la 100.000 de locuitori în decurs de 7 zile, vor fi posibile întîlniri private ale membrilor unei gospodării cu alte două gospodării.

După deschiderea treptată a școlilor și a frizeriilor urmează să fie deschise și librăriile, florăriile și magazinele de grădinărit la nivel federal (acestea din urmă sînt deja deschise în unele landuri).


Un alt semnal important pentru cetățenii germani: de la sfîrșitul lunii martie, respectiv începutul lunii aprilie, cabinetele medicilor de familie vor fi implicate în campania de vaccinare, care încă avansează anevoios, pentru a accelera lucrurile. În plus, guvernanții vor să le ofere în curînd cetățenilor posibilitatea de a-și face gratuit teste rapide - cel puțin un test pe săptămînă în centre speciale de testare sau cabinete medicale.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load