X 
Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 962

Germania, avertizată despre o posibilă închidere a unei părți a economiei

24 iun. 19:15   Război în Ucraina
2217

Germania se va confrunta cu o lipsă de gaz dacă rezervele de gaze rusești rămîn la fel de scăzute ca acum. Deficitul ar putea opri unele industrii în timpul iernii, a anunțat Reuters, citîndu-l pe ministrul german al Economiei, Robert Habeck, într-un interviu pentru Der Spiegel.

Companiile vor trebui să oprească producția, să concedieze lucrători, oamenii se vor îndatora din cauza facturilor la încălzire și vor deveni mai săraci, iar lanțurile de aprovizionare vor fi întrerupte, a comentat Habek perspectiva. Oficialul a adăugat că această evoluție face parte din planul președintelui rus Vladimir Putin de a împărți țara: „Teren favorabil pentru populism, care este menit să submineze democrația noastră liberală din interior”.

Habek a anunțat planuri de sprijin suplimentar, care ar ușura situația pentru companii și populație, dar a avertizat că nu va fi posibilă eliminarea tuturor consecințelor. Consumatorii și-ar putea vedea facturile de electricitate dublîndu-se sau triplîndu-se, care și fără asta deja au crescut cu 30-80% , în unele cazuri, din cauza creșterilor de preț din toamna anului 2021, a declarat Klaus Müller, șeful Agenției Federale de Rețea (BNetzA), pe ARD, la 24 iunie 2022.

Pe 23 iunie 2022, Habek a anunțat începerea celei de-a doua dintre cele trei faze ale planului de urgență al statului pentru a contracara criza energetică. Pe 24 iunie 2022, Muller a adăugat că, avînd facilitățile de stocare a gazelor 100% pline, Germania este capabilă să supraviețuiască fără gaz rusesc timp de 2,5 luni în condițiile unei ierni medii. Pentru a preveni o astfel de dezvoltare a evenimentelor, el a cerut autorităților să găsească furnizori suplimentari și a îndemnat la economisirea gazului.

Problemele au început pe 14 iunie 2022, cînd Gazprom a anunțat întreruperi în pomparea gazelor în Europa. Compania nu a reușit să primească în timp util, după lucrări de reparație, unități de compresoare de gaz (GPU) de la Siemens, motiv pentru care aprovizionarea gazoductului Nord Stream a trebuit să fie limitată.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав