Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1148

Georgia încheie programul de cazare în hoteluri

15 aug. 09:15   Război în Ucraina
1955 0

Distanța dintre Herson, Ucraina, și Tbilisi, Georgia, nu este atît de mare pe cît ați putea crede - 1 500 de kilometri, care pot fi parcurși în 24 de ore cu mașina.

Dar drumul pare nesfîrșit atunci cînd traversezi un teritoriu ostil și ești oprit la fiecare punct de control rusesc. Nu știi niciodată cine te va interoga: un soldat obosit care îți va verifica rapid actele, unul agresiv care îți va sparge geamul mașinii cu patul armei sau unul înfometat care îți va lua banii și mîncarea. În calitate de refugiat, nu prea ai de ales. Poți doar da din cap resemnat, transmite Europa Liberă.

Vorbind cu refugiații ucraineni din Tbilisi care au fugit din calea războiului din țara lor, auzi aceeași poveste, din nou și din nou. După ce au trecut printr-un asemenea calvar - ca să nu mai vorbim de infernul lăsat în urmă, în țară - Georgia a fost un adăpost sigur în mijlocul furtunii.

„De îndată ce am trecut granița în Georgia, polițistul de frontieră ne-a spus: Intrați, relaxați-vă, sînteți în Georgia. Uitați totul, sînteți pe mîini sigure. Nu voi uita niciodată vorbele acestea", ne-a spus Svitlana Milanovici care stă într-un hotel din Tbilisi. Milanovici a fost unul dintre primii locuitori ai Hersonului controlat de ruși care a fugit din țară în urmă cu cîteva luni, împreună cu fiul și bătrîna sa mamă. Locuia la marginea orașului și, de îndată ce a văzut exploziile din oraș de la fereastră, și-a împachetat lucrurile și a plecat.

Citește mai departe pe Europa Liberă.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав