COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 847 840 INFECTAȚI 325 526(+2056)   TRATAȚI 303 659     DECESE 7424(+38 )  Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2954
Puterea stiri: 6906
Coronavirus stiri: 7671

Gazprom este gata să-și sporească livrările către Europa, dar condiționat

27 sep. 07:47   În lume
1376 12

Gigantul rus Gazprom este dispus să majoreze livrările de gaze naturale către Europa, în condițiile în care prețurile la energie cresc, însă Gazprom „este interesat” să încheie mai multe contracte de livrare a gazelor.

Anunțul a venit duminică direct de la Kremlin, prin intermediul purtătorului de cuvînt Dmitri Peskov, relatează Reuters, care preia o știre a agenției Interfax, transmiteDigi24.ro.

„Este posibil să ajungă mai mult gaz de la Gazprom, care să fie pompat în capacităţile de stocare? Este posibil. Gazprom este pregătit. Mai mult, compania a acoperit deja toate solicitările de majorare a livrărilor”, a declarat Dmitri Peskov, referindu-se la nivelul gazelor stocate în Europa, scrie Agerpres.

Dmitri Peskov susține că Gazprom îşi îndeplineşte toate obligaţiile în privinţa livrărilor de gaze. „Este Gazprom pregătit pentru mai mult, pentru semnarea mai multor contracte? Gazprom este interesat de aşa ceva, deoarece consumatorii noştri din Europa sînt principalii noştri parteneri”, a punctat oficialul rus.

Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) a cerut Rusiei să furnizeze Europei o cantitate mai mare de gaze naturale, apreciind că actuala criză din energie este o oportunitate pentru Moscova să arate că este „un furnizor de încredere”. Rusia îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale de a livra gaze Europei, dar exporturile sale către continent încă sînt la un nivel mai scăzut decît în 2019, înaintea pandemiei. O cantitate mai mare de gaze naturale ar ajuta Europa să-şi majoreze rezervele înainte de iarnă, se arată în raportul IEA.


Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au urcat cu peste 250% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, al cererii ridicate din Asia şi al întreruperilor în aprovizionare. Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe pînă la sfîrșitul anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.

Rusia, care a mai fost la originea unor întreruperi ale livrărilor de gaz către Europa în plină iarnă, în ceea ce s-a numit „războiul gazului”, este acuzată adesea că se folosește de monopolul Gazprom ca de o armă politică.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Care, după părerea dvs., ar fi acțiunile necesare pentru ca Republica Moldova să depășească cît mai repede criza energetică?
🔽🔽