Funcţionari ai Comisiei Europene anchetaţi penal în România

Funcţionari ai Comisiei Europene anchetaţi penal în România

Procurorul Adina Florea a înregistrat un dosar penal pe numele lui Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene,  după o plîngere depusă de site-ul luju.ro.


În plîngere mai sînt vizați și comisarul european pe Justiție Vera Jourova, Augstin Lazăr, procurorul general al României, dar și Angela Cristea, șefa reprezentanței Comisiei Europene în România. Aceștia sînt învinuiți că ar fi falsificat raportul din 13 noiembrie 2018 care se referă la progresele obținute de România 


Potrivit sursei citate, ei sunt acuzați de grup infracțional organizat, abuz în serviciu, fals intelectual și comunicare de informații false.


În acelați timp, Margaritis Schinas, purtător de cuvînt al Comisiei Europene, a declarat, joi că autorităţile române nu au jurisdicţie asupra acestor chestiuni.


„Comisia Europeană a aflat din presă că autorităţile române au lansat o investigaţie penală împotriva unor oficiali din cadrul Comisiei, pentru activitatea lor. Deşi nu facem comentarii despre proceduri judiciare naţionale, am vrea totuşi să le amintim autorităţilor române că nu au jurisdicţie asupra acestor chestiuni. Toţi oficialii din cadrul Comisiei, în calităţile oficiale, sunt subiecţi doar ai jurisdicţiei Curţii de Justiţie a UE şi sunt protejaţi de Protocolul privind Privilegiile şi Imunităţile din cadrul tratatelor, un lucru acceptat de toate statele membre, inclusiv de România. De asemenea, trebuie să reamintim că reprezentanţii Comisiei Europene au exprimat chiar ieri preocupări majore privind situaţia statului de drept din România", a declarat Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.


 


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load