TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Franța, paralizată de o grevă națională masivă

Franța este lovită joi de o grevă uriașă declanșată de sindicatele care se opun reformei pensiilor în varianta dorită de președintele Emmanuel Macron, potrivit presei de la Paris.

Angajații din transporturi, profesorii, dar și lucrători din alte numeroase domenii nemulțumiți că pensiile lor vor scădea sau că vor fi nevoiți să lucreze mai mulți ani s-au strîns pentru a bloca ambițioasa măsură a guvernului.

Franța ia o pauză joi, cu ocazia zilei de grevă națională împotriva reformei pensiilor. În jur de 90% din trenurile de mare viteză și o mare parte din cele regionale rămîn în gări, potrivit France24.

Metroul din Paris va fi și el în mare parte oprit, cu 11 linii din cele 16 blocate în totalitate, iar locuitorii capitalei vor fi nevoiți să se descurce cu mașinile proprii sau cu scuterele și bicicletele, așa cum au mai făcut-o în septembrie.

Cum unii controlori de trafic sînt la rîndul lor în grevă, se estimează că Air France va ține la sol în jur de 30% din zborurile interne și 15% din zborurile internaționale. Și operatorul low-cost EasyJet a anulat 223 de curse interne și internaționale, în vreme ce a avertizat că și altele ar putea avea aceeași soartă.


Autoritățile așteaptă demonstrații violente Ministrul Educației Jean-Michel Blanquer a declarat că 55% dintre profesori sînt în grevă, așa că doar 30% dintre școli vor fi deschise. La grevă mai participă asistentele și alți angajați din spitale, avocați, polițiști, lucrători la salubritate, angajați din domeniul energiei și poștași.

Ministrul de Interne Christophe Castaner a declarat că în întreaga țară sînt așteptate în jur de 250 de demonstrații, iar unele ar putea fi violente. În plus, o parte din vestele galbene s-ar putea alătura protestelor.

Reforma lui Macron scoate oamenii în stradă Greva națională are mari șanse să se prelungească dincolo de ziua de joi, în ciuda tentativelor autorităților de a media disputele cu sindicatele. În 1995, o serie de greve care au paralizat țara timp de trei săptămîni au determinat guvernul să retragă un alt proiect de reformă a pensiilor.

Actualul sistem de pensii este de fapt format din zeci de scheme diferite, în funcție de profesie, iar Macron dorește să creeze o singură schemă, universală. Mulți angajați nu vor însă să renunțe la beneficiile cîștigate de-alungul timpului și se tem că vor pierde bani sau că vor fi nevoiți să lucreze mai mulți ani pentru a ieși la pensie și se plîng că regulile sînt schimbate ”în timpul, jocului”.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load

Arhivă de ştiri