COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 836 013 INFECTAȚI 319 614(+1370)   TRATAȚI 299 214     DECESE 7309(+36)  Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2951
Puterea stiri: 6752

Franța, Germania și Rusia negociază reîntoarcerea formatului "Normandia"

13 oct. 19:00   În lume
381 0

Modalitățile reanimării formatului "Normandia" a fost discutate de către miniştrii de externe rus, francez şi german. Părțile vor colabora cu scopul de a se întîlni în curînd pentru a discuta despre conflictul din Ucraina, a anunţat luni Moscova, după o conversaţie telefonică între Vladimir Putin, Emmanuel Macron şi Angela Merkel, transmite Noi.md cu referire la moldpres.md.

Negocierile vor avea loc în cadrul aşa-numitului format "Normandia", care reuneşte, de obicei, reprezentanţi ai Rusiei şi Ucrainei, alături de mediatori din partea Franţei şi Germaniei.

Kremlinul anunță într-un comunicat că "liderii țărilor negociatoare au transmis instrucţiuni consilierilor politici şi departamentelor de politică externă să intensifice contactele şi să colaboreze în cadrul formatului Normandia"."Miniştrii de externe vor lucra pentru o reuniune la nivelul lor în acest format".

Există informații semi-oficiale că Vladimir Putin, Emmanuel Macron şi Angela Merkel au fost de acord să continue "studierea condiţiilor prealabile pentru o posibilă organizare" a unui summit în formatul "Normandia" între şefii de stat ai celor patru ţări.

Recent, preşedintele Vladimir Putin s-a declarat îngrijorat de încetineala procesului de soluţionare a conflictului ucrainean după semnarea acordurilor de pace de la Minsk în 2015, o "bază fără alternativă" pentru a pune capăt violenţei, potrivit Kremlinul.


Atît Ucraina, cît și Rusia se acuză reciproc de nerespectarea înțelegerilor de la Minsk. Totuși, este evident că Ucraina nu este de acord cu principala condiție la care insistă rușii. Ei vor ca alegerile din regiunile separatiste să aibă loc în prezența trupelor rusești, lucru cu care Ucraina nu va fi de acord vreo dată.

Din 2014, Ucraina este în război cu separatiştii pro-ruşi din estul ţării, care sînt susţinuti de Rusia, conform Kievului şi statelor occidentale. Conflictul s-a soldat cu peste 13.000 de morţi.

Ani de zile participanții Formatului "Normandia" se acuză reciproc și evită o decizie radicală în chestiunea prezenței militare rusești în regiunile separatiste.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Care, după părerea dvs., ar fi acțiunile necesare pentru ca Republica Moldova să depășească cît mai repede criza energetică?
🔽🔽