X 
Incendii stiri: 685
Cazul Șor stiri: 582
Preşedintele stiri: 3738

Franța declară despre China că ar putea juca un rol constructiv în readucerea păcii în Europa

24 mai. 11:30   Război în Ucraina
2339 0

China poate juca un rol important în rezolvarea situației din jurul Ucrainei.

Potrivit diplomației franceze, Frederic Mondoloni, șeful Departamentului politic și de securitate al Ministerului francez de Externe, și-a exprimat încrederea în acest sens în cadrul unei întîlniri cu Li Hui, trimisul special al Chinei pentru afaceri eurasiatice.

"Mondoloni a salutat vizita lui Li Hui în Europa și reluarea dialogului între China și Ucraina. El a subliniat că Franța este convinsă de capacitatea Chinei de a juca un rol constructiv în revenirea unei păci juste și durabile în Europa, respectînd în același timp dreptul internațional, în special suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. El a subliniat că revenirea la o pace justă și durabilă este în interesul tuturor", a precizat Ministerul de Externe într-un comunicat.

În plus, conversația cu emisarul chinez a confirmat determinarea Franței și a Uniunii Europene de a continua să ofere "un sprijin pe termen lung Kievului în toate domeniile". Părțile au convenit să mențină un contact constant pentru a discuta despre situația din jurul Ucrainei.

La rîndul său, trimisul special al guvernului chinez pentru afaceri eurasiatice, Li Hui, a declarat în cadrul întîlnirii că China și Franța au multe lucruri în comun în ceea ce privește poziția lor față de criza ucraineană.


"Există multe puncte comune între China și Franța în ceea ce privește problema ucraineană. China este pregătită să urmeze cele patru puncte necesare prezentate de președintele chinez Xi Jinping, pe baza documentului "Poziția Chinei privind o soluție politică la criza ucraineană", vom consolida dialogul și schimburile cu toate părțile", a declarat Li Hui într-o declarație postată miercuri pe site-ul Ministerului chinez de Externe.

Trimisul special a adăugat că China va continua să caute un numitor comun pentru o soluție politică la criză, să construiască treptat un consens și să pună bazele unei încetări a focului și a conflictului.

China sprijină Europa în consolidarea autonomiei sale strategice și în construirea unei arhitecturi de securitate europene echilibrate, eficiente și durabile, a declarat Li Hui.

În martie 2022, Xi Jinping a formulat patru puncte care trebuie puse în aplicare în contextul conflictului din Ucraina: suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor trebuie respectate, scopurile și principiile Cartei ONU trebuie respectate, interesele legitime de securitate ale tuturor țărilor trebuie luate în serios și trebuie sprijinite toate eforturile de soluționare pașnică a crizei. Aceste principii au stat ulterior la baza poziției oficiale a Chinei cu privire la o soluție politică la criza ucraineană.

Purtătorul de cuvînt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a declarat anterior că Li Hui va vizita Rusia, Germania, Polonia, Ucraina și Franța pentru a participa la consultări privind soluționarea crizei ucrainene. El s-a aflat la Kiev în perioada 16-17 mai.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Stare de urgență a fost prelungită pentru a 10-a oară. Cum calificați această decizie?