Coronavirus stiri: 8130
Obiectiv european stiri: 326
Criza energetică stiri: 931

Franța cere Turciei să ia o decizie privind intrarea Suediei și Finlandei în NATO

26 iun. 15:00   Război în Ucraina
2070

Turcia „trebuie să aleagă” cu privire la integrarea în NATO a Suediei şi Finlandei, cu riscul de a ridica semne de întrebare cu privire la „comportamentul” său în cadrul Alianţei, a afirmat duminică şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna.

„Secretarul general al Alianţei (Jens Stoltenberg, n.red.) se află în prima linie, dar ţine de Turcia să facă alegerile în faţa responsabilităţilor sale. Vrea să întărească Alianţa sau este împotriva ei? Ceea ce ar duce la întrebări cu privire la comportamentul său în calitate de membru al NATO”, a apreciat Catherine Colonna. „Turcia este un membru important al Alianţei Atlantice”, a precizat şefa diplomaţiei franceze. „Finlanda şi Suedia au făcut o alegere istorică. Să le avem pe ambele în NATO ar fi un plus pentru securitatea noastră în Europa. Au făcut eforturi în discuţia cu Turcia”.

În ciuda discuţiilor de lunea trecută, la Bruxelles, între Turcia, Suedia şi Finlanda, o deblocare rapidă a candidaturilor celor două ţări la NATO se anunţă complicată în apropierea unui summit al Alianței, între 28 şi 30 iunie, la Madrid.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat, după o discuţie telefonică cu prim-ministrul suedez Magdalena Andersson, că nu s-a înregistrat niciun progres în ce priveşte voinţa Suediei de a adera la NATO.

„Suedia trebuie să ia măsuri ce privesc subiecte atît de importante precum lupta împotriva terorismului”, a spus Erdogan, chemînd la „acţiuni concrete” care să răspundă cerinţelor Ankarei, a indicat preşedinţia turcă.

Suedia şi Finlanda au cerut să adere la NATO, dar se lovesc de opoziţia Turciei.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав