X 

Fostul cancelar german Schroeder a explicat creșterea prețurilor la gaze în Europa

12 oct. 2021,, 15:00   Război în Ucraina
2898 0

Fostul cancelar german Gerhard Schroeder a calificat Rusia drept un furnizor de gaze de încredere pentru Europa, explicînd creșterea istorică a prețurilor la gaze prin situația de pe piața internațională și specificînd, de asemenea, diferențele dintre retorica și acțiunile SUA în ceea ce privește comerțul cu China.

Într-un articol pentru Handelsblatt, Schroeder a menționat că, deși prețurile gazelor pentru consumatorii finali au crescut mai puțin comparativ cu alte surse de energie fosilă, anume creșterea prețurilor la acest combustibil a fost cea care a provocat cele mai aprinse discuții, iar unele mass-media au început să dea vina pe Rusia în calitate de furnizor mare de combustibil, informează Noi.md.

„Cel care va efectua un studiu serios va constata că motivele creșterii prețurilor trebuie căutate pe piața internațională a gazului, acestea fiind cererea crescută, tendințele globale pe piața mondială și condițiile meteorologice”, scrie Schroeder.

Astfel, în Germania, Franța, Olanda, Italia, Spania și Marea Britanie, cele mai mari economii ale Europei, cererea de gaze naturale în prima jumătate a acestui an a crescut cu 12%, a spus el. Fostul cancelar a reamintit că economiile țărilor europene au început să se recupereze din recesiune de pe urma lockdownurilor din 2020, iar datorită iernii lungi și reci umplerea instalațiilor de stocare a gazelor din acest an a început o lună mai tîrziu.

Potrivit lui Schroeder, livrări suplimentare ar putea fi asigurate de Norvegia și Rusia, însă Europa nu ar trebui să mizeze pe gazul lichefiat din SUA, acesta fiind livrat în Asia. Deci, în perioada ianuarie-august, China a cumpărat cu 22% mai mult gaz natural lichefiat (GNL) decît cu un an mai devreme, în timp ce Europa, dimpotrivă, a cumpărat cu 17% mai puțin GNL, citează datele fostul cancelar.


„Este curios faptul că SUA a sporit de patru ori livrările de GNL către China în acest timp. Pe de o parte, SUA solicită Europei să reducă comerțul cu China și, pe de altă parte, profită de orice ocazie pentru a vinde gazul nu Europei, ci Chinei. Redresarea economică din Asia și creșterea aferentă cererii sînt factori cheie pentru prețurile ridicate de pe piața globală”, scrie Schroeder.

În același timp, Rusia, dimpotrivă, crește livrările către Europa, notează fostul politician. „De mai bine de 50 de ani, Rusia, ca și fosta Uniune Sovietică, este un furnizor de încredere, așa cum s-a întîmplat în timpul Războiului Rece”, scrie el.

Schroeder consideră că situația de pe piața gazelor se va stabiliza în următoarele luni, inclusiv din cauza aprovizionărilor din Rusia și Norvegia, datorită umplerii treptate a instalațiilor de stocare a gazului. El subliniază, de asemenea, în articolul său importanța conductelor pentru aprovizionarea cu gaze.

Criza pieței gazelor, a spus el, a arătat că GNL se îndreaptă către clientul care plătește cel mai mare preț. Piața mondială a gazului, conchide fostul cancelar, devine din ce în ce mai globalizată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?