Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

Finlanda a devenit oficial membră a NATO

4 apr. 2023,, 16:50   Externe
2564 0

Finlanda astăzi, 4 aprilie, a devenit oficial membru cu drepturi depline al Alianței Nord-Atlantice.

Este al 31-lea membru al NATO după ce a predat instrumentele de ratificare secretarului de stat american Anthony Blinken, care este purtătorul de cuvînt al Washingtonului, unde se află depozitarul Alianței. Acest pas a finalizat procedura oficială de intrare.

În cadrul procedurii oficiale de la Bruxelles, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a înmînat ministrului finlandez de externe o invitație pentru aderare din partea tuturor țărilor membre NATO. El, la rîndul său, a predat documentele de ratificare lui Blinken, care, după ce le-a acceptat, a anunțat că Finlanda a devenit oficial membră a NATO.

Marți, la sediul NATO din Bruxelles, va avea loc o ceremonie solemnă de ridicare a drapelului Finlandei alături de steaguri ale altor țări membre.

Aderarea Finlandei la NATO marchează sfîrșitul unei ere de neutralitate pentru o țară care nu a fost parte a unor careva blocuri de la obținerea independenței, în 1917.


Aderarea Finlandei practic dublează lungimea graniței NATO cu Rusia.

Potrivit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, aderarea Finlandei la Alianța Nord-Atlantică este un eveniment istoric. Și în ceea ce privește procedura de adoptare, a fost cel mai rapid proces de ratificare din istoria organizației.

Finlanda și Suedia au solicitat oficial să adere la NATO în mai 2022.

4
0
0
0
12

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?