Film vs Realitate: Cum a decurs jurămîntul lui Zelenski

Film vs Realitate: Cum a decurs jurămîntul lui Zelenski

Acum cîțiva ani a fost învestit în funcția de președinte al Ucrainei, doar că totul a avut loc în serialul „Sluga Poporului”. Însă, în 2019 rolul lui Vladimir Zelenski a devenit realitate.


La 20 mai, acesta a devenit, oficial, șef al statului vecin - Ucraina. Cum a fost jurămîntul actorului comparativ cu cel al președintelui, vedeți în secvențele de mai jos, transmite  Agora.


Dacă în cunoscutul serial, personajul jucat de Zelenski a venit la tribună cu un dosar în care își avea notat mesajul transmis celor prezenți din sală, la învestirea sa în funcția de președinte al Ucrainei, Zelenski mai întîi jură, conform protocolului, cu mîna dreaptă pe Constituție și Evanghelie. 


Abia după aceea a urmat discursul și mesajele tăioase adresate inclusiv parlamentarilor prezenți în plen. Imaginile din timpul învestirii reale par mult mai grandioase decît cele din film. În film actorul este întîmpinat doar de cîțiva militari, în timp ce la adevărata sa inaugurare, au fost prezenți mai mulți apărători ai țării. Și mimica afișată a fost diferită - serioasă în film, dar cu zîmbete pentru cei care au venit să-l sprijine. La ceremonia de învestire a lui Vladimir Zelenski în funcția de președinte al Ucrainei au fost prezenți oficiali străini, foști președinți de țară și alți oaspeți, pe cînd în film este vorba, în mare parte, de elevii săi și părinții acestora. (În contextul în care rolul lui presupunea că a ajuns președinte fiind un simplu profesor de istorie.)


Salutul de final al proaspătului președinteSerialul televizat „Sluga Naroda”, în care Zelenski a jucat rolul principal a fost lansat în 2015. Filmul relatează povestea unui profesor de istorie care devine președinte după ce un filmuleț în care acesta critică guvernarea devine viral. El cîștigă alegerile prezindențiale cu 67% din voturi. 


Rezultatele scrutinului din 31 martie 2019 au arătat că în viața reală Zelenski și-a întrecut personajul. Astfel, acesta a ajuns în fotoliul de președinte cu peste 72% din voturile alegătorilor din Ucraina. 


În primul său discurs în calitate de șef de stat, Zelenski a venit cu mesaje dure atît în adresa Guvernului, cît și a Parlamentului. Mai mult, noul președinte ucrainean a anunțat că e gata să dizolve Rada Supremă de la Kiev și să provoace alegeri parlamentare anticipate.


Zelenski este cel mai tînăr șef de stat din istoria Ucrainei. În campania electorală, acesta a promis că nu va mai candida pentru un al doilea mandat.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load