X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Fenomene interesante și rare care se petrec în natură (FOTO)

28 oct. 2023,, 03:30   Externe
4057 0

Cînd vine vorba de fenomene stranii, natura întrece întotdeauna orice poveste născocită de imaginația omului.

De la erupțiile cu lavă albastră, la deșertul plin de flori, iată cîteva dintre fenomenele care apar în natură și pe care puțini au șansa să le vadă.

Scînteierile verzi

Scînteierile de culoare verde, cunoscute și sub denumirea de raze verzi, sînt fenomene optice care apar uneori în timpul răsăritului sau apusului Soarelui.


În anumite condiții atmosferice, un punct verde este vizibil deasupra marginii superioare a discului Soarelui.

Aceste scînteieri pot fi observate de la orice altitudine. De obicei, acestea pot fi văzute cel mai bine atunci cînd linia orizontului este liberă, cum ar fi în largul mărilor și oceanelor.

Uneori, ele pot fi observate și deasupra munților. Din păcate, scînteierile verzi apar doar pentru o fracțiune de secundă, deși în anumite părți ale Globului, precum zona ecuatorială, ele pot dura peste o secundă.

Lava albastră

În regiunea Java de Est din Indonezia, există un complex vulcanic unic în lume. Vulcanii din complexul Ijen sînt celebri pentru lava albastră pe care o eliberează, dînd naștere unor imagini demne de filmele fantasy.

Deșertul înflorit

Spre deosebire de majoritatea deșerturilor, Deșertul Atacama este plin de viață. În anii ploioși, pe o anumită secțiune a deșertului înfloresc zeci de mii de flori colorate, transformînd acest pămînt arid într-o adevărată grădină.

În anii bogați în precipitații, peste 200 de specii de flori înfloresc în perioada septembrie-noiembrie. Potrivit Elite Readers, localnicii denumesc fenomenul „Desierto florido”, adică „Deșertul înflorit”.

Curcubeul alb

Curcubeul alb, cunoscut și sub numele de curcubeu de ceață, este un fenomen care se întîmplă în aproape aceleași condiții atmosferice precum curcubeiele obișnuite.

Singura diferență este că apare pe timp de ceață, și nu atunci cînd plouă. Curcubeul alb se formează datorită picăturilor minuscule de apă din care este compusă ceața.

„Părul de gheață”

„Părul de gheață”, cunoscut și sub denumirea de „lînă de gheață”, este un tip neobișnuit de gheață care crește pe lemnul putred atunci cînd temperatura este puțin sub zero grade și aerul este umed.

Florile de gheață

Ca și „părul de gheață”, florile de gheață (care nu sînt aceleași cu tiparele ce apar iarna pe ferestrele umede) sînt o priveliște fascinantă. Diferența dintre cele două constă în faptul că florile de gheață apar în general la suprafața apei.

8
5
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?