COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Fenomen misterios descoperit în Pădurea Amazoniană

Fenomen misterios descoperit în Pădurea Amazoniană

Oamenii de știință de la universităţile Oxford și Cambridge au descoperit copaci anormal de înalți în pădurile Amazonului. Arborii depășesc ca înălţime pe „recordmanii” anteriori cu 20-30 de metri. Informaţia vine din partea ediţiei Science Alert.

Descoperirea s-a făcut prin scanarea cu laser a 850 de parcele forestiere, fiecare a cîte 12 kilometri lungime și 300 de metri lățime. Arbori de pînă la 80 de metri înălțime au fost găsiți pe șapte situri. Cei mai mulţi dintre ei creşteau pe malurile rîului Yari, care este un afluent al Amazonului. Apoi, cercetătorii au organizat o expediție către zone greu accesibile ale pădurii, pentru a studia mai bine plantele, acoperind o distanţă totală de 240 de kilometri.

În total, au fost găsiți 15 copaci uriași, care au ajuns la 70-80 de metri înălțime. Arborii aparţin unei singure specii – Dinizia excelsa. Anterior se credea că acest tip de copaci nu creşte mai sus de 60 de metri. Cauza exactă a anomaliei este încă necunoscută pentru experți, dar se crede că acești copaci au obținut un avantaj atunci cînd o parte din pădure a fost distrusă din cauza unui dezastru natural.


Potrivit oamenilor de știință, descoperirea indică faptul că pădurile amazoniene pot stoca mai mult carbon decît sugerau estimările anterioare.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load