X 
Arşiţa stiri: 178
Jocurile Olimpice stiri: 135
Transnistria stiri: 1412

Fast-food, la fel de periculos ca şi hepatita

17 iun. 2023,, 02:30   Externe
4543 0

Folosirea pe timp îndelungat a fast-food-ului este la fel de periculoasă pentru ficat ca şi hepatita. La această concluzie au ajuns oameni de ştiinţă americani.

Cei mai periculoşi sînt cartofii prăjiţi.

Locuitorii grăbiţi din metropole nu au timp să gătească. Şi atunci le vin în ajutor produsele care par că „economisesc timpul”… însă scurtează viaţa. Medicii au explicat că în doar o lună fast-food-ul „ucide” ficatul în aceeaşi măsură ca şi hepatita. De exemplu, pentru pregătirea cartofilor prăjiţi se foloseşte de multe ori acelaşi ulei, adăugîndu-se sare şi zahăr pentru a fi crocanţi, scrie ruvr.ru.

Producătorii de fast-food nu se grăbesc să facă mîncărurile sănătoase, deoarece acest lucru duce inevitabil la scumpirea meniului şi la pregătirea mai îndelungată a sa. Iată ce declară în acest sens Aleksei Novikov, directorul Asociaţiei Ruse de Organizaţii Fast-Food: „Da, fast-food-ul este mîncarea care poate fi nocivă organismului, dacă este consumată permanent: adică la micul dejun, la prînz şi la cină. Noi nu recomandăm să se consume zilnic, organismul nu trebuie obişnuit cu acelaşi fel de mîncare, deoarece pot apărea anumite boli”.

Creşterea numărului de persoane obeze dobîndeşte caracter de epidemie. Printre lideri se află SUA. Acolo fiecare al treilea adult suferă de supraponderalitate. Încercînd să înţeleagă cauzele fenomenului, oamenii de ştiinţă americani au desfăşurat o serie de experimente. S-a dat unor şobolani să mănînce alimente cu multe calorii, care pentru om ar corespunde cu alimentaţia cu crenvurşti, hamburgeri, şuncă. Drept urmare, în organismul animalelor au avut loc modificări chimice: şobolanilor a început să nu le mai ajungă porţiile anterioare de mîncare, fapt care duce la o dependenţă fatală. Adică, potrivit cercetătorilor, la baza dependenţei de droguri şi obezităţii se află aceleaşi mecanisme.


Adesea ţi se pare că nu poţi să ieşi din acest lanţ alimentar, însă există întotdeauna o ieşire, spune dieteticianul Elena Solomatina.

„Cînd ţi-e foame poţi mereu să apelezi la un produs lactat cu puţine calorii, la o cantitate mică de nuci sau fructe uscate. Dacă se vrea un mic dejun rapid, se poate apela la cele pe bază de cereale. Cei cărora le place să mănînce picant, pot să adauge în iaurt hrean sau muştar, roşii, castraveţi, salată, broccoli etc.”.

1
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав