Facebook a acuzat marți că persoane avînd legături cu armata franceză au pus la cale o campanie disimulată de influențare online avînd ca țintă anumite părți ale Africii. Este pentru prima dată cînd Facebook acuză public pentru o operațiune de tip „trolling” persoane avînd legătură cu o armată occidentală, notează CNN.
Operațiunea a vizat cu precădere Republica Centrafricană și Mali și, într-o măsură mai mică, Nigerul, Burkina Faso, Algeria, Coasta de Fildeș și Ciad, scrie digi24.ro
Facebook nu poate spune cu certitudine dacă operațiunea a fost coordonată de însăși armata franceză, așa că preferă formularea a fost opera unor „indivizi asociați” cu armata franceză, au precizat oficialii gigantului IT. Este vorba despre circa 100 de conturi și pagini de Facebook și Instagram, paginile de Facebook avînd circa 5.000 de urmăritori.
Însă aceste tactici înșelătoare, în care persoanele respective s-ar fi folosit de Facebook ca să se dea drept localnici ai respectivelor țări, sîn asemănătoare cu campaniile de dezinformare întreprinse de guvernul rus.
Trolling rus vs trolling francez
De altfel, Facebook a anunțat că în paralel cu eliminarea conturilor franceze respective, a șters și alte conturi, care postau dîndu-se drept tot cetățeni africani, dar care aparțineau unui grup rusesc de trolling. Au fost două rețele separate de pagini rusești, ambele legate de același grup de trolling. Aceste pagini aveau circa 6 milioane de urmăritori, a precizat Facebook. CNN spune că același grup rusesc de trolling s-ar fi implicat și în campania pentru alegerile prezidențiale din SUA din 2016.
În unele cazuri, susține Facebook, falsele conturi franceze și ruse chiar interacționau unele cu celelalte.
Facebook a precizat că presupusele conturi franțuzești postau în franceză și arabă știri despre evenimente curente legate de politicile Franței în Africa francofonă, despre situația de securitate din diverse țări africane, acuzații despre o potențială interferență rusă în alegerile din Republica Centrafricană, comentarii în care era lăudată armata franceză și era criticată implicarea rusă în Republica Centrafricană, în condițiile în care în această țară urmează să aibă loc alegeri.De partea cealaltă, conturile rusești îi criticau, la rîndul lor, pe francezi.
„Dacă în trecut am mai văzut operațiuni de influențare a acelorași regiuni, acum a fost prima oară cînd echipa noastră a descoperii două campanii - din Franța și din Rusia - care au interacționat una cu cealaltă, inclusiv împrietenindu-se, comentînd și acuzînd partea adversă ca fiind fake”, au declarat doi dintre oficialii Facebook specializați în probleme de securitate.
Guvernul rus neagă constant că s-ar folosi de rețelele sociale pentru a influența opiniile oamenilor, iar guvernul francez încă nu a furnizat un comentariu în legătură cu acuzațiile formulate marți de Facebook, precizează CNN.
Adăuga comentariu